Enlaces accesibilidad
INE

La inflació no frena la contractació d'hipoteques a Catalunya, que lidera el creixement

  • A Catalunya, el nombre d'hipoteques va créixer un 21% al mes de juliol, tot i la inflació

Al conjunt de l'Estat, el nombre d'hipoteques retrocedeix un 16% comparat amb el mes anterior

Per
Les hipoteques a Catalunya, a l'alça

La pujada dels tipus d'interès no ha aconseguit frenar la signatura d'hipoteques a Catalunya aquest mes de juliol. Se n'han formalitzat un total de 7.102, gairebé un 3% més respecte al mes anterior. Es tracta de la xifra més alta en un mes de juliol des del 2010. Mentre que al conjunt de l'Estat el creixement anual se situa en un 2,3%, a Catalunya s'enfila fins al 21%.

Hi ha hagut, diuen els experts, un augment de la compra d'habitatges de segona mà, afavorit pels elevats preus del lloguer.

Clara tendència a l'alça

Catalunya és l'única comunitat d'Espanya que segueix una clara tendència a l'alça en el nombre d'hipoteques formalitzades, tot i la creixent inflació. Al mes de juliol, va créixer un 21% respecte al mateix mes de l'any passat, amb un total de 7.102 operacions. Si es compara amb el mes de juny, el creixement és del 2,9%. Al conjunt de l'Estat, la tendència anual baixa fins al 2,3%, i comparat amb el mes de juny, el nombre d'hipoteques ha retrocedit un 16%.

Catalunya encapçala així el creixement en el nombre d'hipoteques formalitzades sobre habitatges, segons les dades provisionals de l'Estadística d'Hipoteques de l'Institut Nacional d'Estadística. Catalunya va ser també el territori de l'Estat on es van constituir més hipoteques en xifres absolutes, seguida d'Andalusia i la Comunitat de Madrid, amb 6.946 i 5.558, respectivament.

Creix el capital prestat

Tot i la pujada generalitzada dels preus, cada cop la població catalana compra més habitatges. Així, a Catalunya, el capital prestat per formalitzar una hipoteca al juliol va ascendir fins als 1.186,9 milions d'euros, un 23,9% més que el mateix mes de l'any passat, mentre que si es compara amb el juny va pujar un 4,7%.

Amb tot, l'import mitjà per hipoteca va ser de 167.122 euros, un 2,4% més anual. Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'import mitjà d'hipoteques sobre habitatges es va situar en els 146.445 euros, xifra que suposa un increment anual del 8,1%, mentre que el capital total prestat va ser de 5.260 milions d'euros, un 10,6% més.

Els partits d'esquerres demanen una intervenció per ajudar a pagar les hipoteques | Mar García

En les hipoteques constituïdes sobre habitatges, el tipus d'interès va ser del 2,5% i el termini va ser de 25 anys. El 24,6% de les hipoteques sobre habitatges es va constituir a tipus variable i el 75,4% a tipus fix, segons l'INE. El tipus d'interès mitjà a l'inici va ser del 2,03% per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable i del 2,68% per a les de tipus fix.

Tarragona lidera el creixement

Per demarcacions, destaca l'increment del 85,7% de les hipoteques formalitzades a les comarques de Tarragona al juliol en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 1.090. A les comarques de Girona també es va registrar un increment, del 31% anual, fins a les 782 hipoteques constituïdes.

A les comarques de Lleida, l'augment va ser del 17,9%, fins a les 237. Per últim, a la demarcació de Barcelona van pujar un 11,3% en relació amb el juliol del 2021, fins a les 4.993.