Enlaces accesibilidad
IPC desvocat

La inflació s'estanca per sobre del 10% a l'agost

  • Fa tres mesos que els preus de consum estan per sobre dels dos dígits, però frenen lleugerament la seva escalada
  • El diferencial retrocedeix un moderat 0,4 % gracies a l'abaratiment dels carburants
  • La inflació subjacent (sense energia, ni aliments frescos) segueix disparada en el 6,4%

Per
La inflació no baixa del 10 % a l'agost

La inflació es modera aquest mes d'agost, però segueix en nivells no vistos en els últims 30 anys. La inflació a l'Estat va caure quatre dècimes a l'agost i la variació anual es va situar en el 10,4 %, segons l'IPC avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons l'INE, la moderació de l'IPC es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants i, en menor mesura, dels combustibles líquids.

Per contra, a l'agost es van incrementar els preus de l'electricitat (que es troben en màxims des de l'entrada en vigor de l'excepció ibèrica), dels aliments, de la restauració i dels paquets turístics, entre altres.

Tres mesos per sobre del 10 %

La dada d'agost, que haurà de ser confirmat per Estadística de l'INE el 13 de setembre, és un 0,4 inferior al de juliol, quan l'IPC es va situar en el 10,8 %, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

Amb aquesta moderació de quatre dècimes, la inflació acaba amb tres mesos a l'alça: al maig va escalar fins al 8,7 %; al juny va superar els temuts dos dígits (10,2 %) i al juliol es va disparar fins al 10,8 %. Per tant, l'agost és el tercer mes consecutiu en el qual la inflació supera les dues xifres.

En una entrevista a La Hora de la 1 de RTVE, la vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, valora que la inflació ha començat a moderar-se i "seguirà per aquest camí de descens en pròxims mesos. Tot depèn de factors exògens, veiem pics d'inflació han coincidit amb l'inici de la guerra i corts de gas i petroli subministrat des de Rússia, cal seguir amb una enorme prudència des del punt de vista de la política econòmica".

La inflació subjacent segueix disparada

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va pujar tres dècimesfins al 6,4 %. Si aquesta dada també es confirma, seria la més alta des del gener des del 1993.

D'altra banda, els preus de consum van registrar a l'agost una taxa mensual del 0,1 % a l'agost en comparació al juliol. Per últim, l'IPC harmonitzat del mes d'agost es va situar en el 10,3 %, quatre dècimes per sota el mes anterior.