Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jordi Turull: "És el govern de deixem-ho estar"

  • El secretari general de Junts condiciona l'aprovació dels pressupostos a una moció de confiança prèvia a Aragonès
  • Jordi Turull: "No són els nostres pressupostos, no són els de Giró"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jordi Turull: "És el Govern del deixem-ho estar"

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, considera que el nou Govern de la Generalitat i que pren possessió aquest dimarts no aposta pel procés independentista: "És el govern de 'deixem-ho estar'". En una entrevista al Cafè d'idees, Turull s'ha referit així, per exemple, al nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano qui va optar per una "camí" cap a la "bifurcació".

Turull rebutja les paraules de la consellera de presidència, Laura Vilagrà, qui va comparar a Junts per Catalunya amb Vox: "Quan al segon minut t'han de comparar amb l'extrema dreta, és que no tens arguments".

"Que vagi al Parlament i plantegi una moció de confiança"

A Pere Aragonès li retreu que plantegi "anar cap al 80%" de la representació al Parlament i el repte a anar-hi a fer "una qüestió de confiança" pel canvi de rumb que ha pres: "El 80%? Qui representa als ciutadans de Catalunya és el Parlament".

Turull explica que coneix Aragonès de fa molts anys i ha reconegut que li ha "estranyat" la poca disposició a negociar abans de trencar l'anterior coalició: "Esperava més receptivitat. Em veia en cor de reconduir-ho". Afegeix que la negociació amb el president Aragonès per reconduir la situació va ser "picar ferro fred".

"Que no diguin més que són els pressupostos de Junts"

Sobre els comptes catalans pel 2023, Turull rebutja que els pressupostos redactats per l'exconseller Jaume Giró siguin els comptes que voldria Junts: "Giró no va fer els pressupostos que li haurien agradat a Junts. Són els pressupostos del govern, no els del conseller Giró".

Turull diu que l'exconseller d'Economia va dibuixar uns pressupostos per complir els equilibris d'un govern de coalició: "Tècnicament, els ha fet el departament del conseller Giró, però si els hagués fet Junts, serien diferents" i posa d'exemple la política fiscal, d'habitatge o les digitals.

A més, el secretari general de Junts reclama que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança abans de donar suport als comptes de la Generalitat: "Volem saber quin nivell de suport té el president per no saltar-nos una pantalla important".

"Xavier Trias a Barcelona? Sens dubte"

El secretari general de Junts defensa que Xavier Trias és la millor opció per encapçalar la llista de Junts per Catalunya a la ciutat de Barcelona: "El prestigi va molt més enllà que unes sigles de partit. El veig molt en forma".

Després de la consulta de Junts, Turull diu que va parlar amb Xavier Trias i li va dir "que comptés amb ell". Ara la Federació de Barcelona, ha avançat, ha d'obrir el procés per escollir el candidat i que la consulta ho pot haver endarrerit.

Turull també defensa que els consellers que han sortit del govern, com Josep Maria Argimon, han fet una feina excel·lent: "És unànime. Tots els consellers". Ara, assenyala Turull, han de trobar-los "un nou encaix" si no són diputats o diputades i no poden formar part del grup al Parlament.