Enlaces accesibilidad
Govern en minoria

ERC explora les noves aliances pels pressupostos

Per
El Govern de Pere Aragonès obre una nova etapa

La sortida de Junts del Govern situa ERC en un difícil joc d’equilibris. Una vegada prenguin possessió del càrrec aquest mateix dimarts a les 9 del matí els 7 nous consellers escollits per Pere Aragonès, serà l’hora de posar-se a treballar per intentar evitar haver de prorrogar els Pressupostos. Els republicans compten amb 33 escons al Parlament, només el 21% dels escons, i, per tant, estan molt lluny de la majoria necessària. El veto d’Esquerra al PSC encara complica més les coses. D'entrada, els republicans han optat per mantenir la pressió sobre Junts, que ja ha començat a marcar perfil a l'oposició.

ERC pressiona Junts perquè aprovi els pressupostos

ERC manté el veto al PSC. El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030, Oriol Romeva, ha estat, en declaracions al Cafè d'Idees, tan taxatiu com havia estat durant el cap de setmana el líder del seu partit, Oriol Junqueras. Insisteix que no es plantegen una negociació amb els socialistes, mentre no assumeixin la necessitat de "posar fi a la repressió".

L'alternativa és mantenir l'equació independentista. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha apel·lat a la "responsabilitat" de Junts per seguir "col·laborant" en la confecció dels nous comptes de la Generalitat. "Confiem en la responsabilitat de tothom, pensant en la ciutadania", apuntava Vilalta després de la reunió de l'executiva republicana. "Allò que ha estat bo pels consellers, entenem que seguirà sent bo i podrem seguir comptant amb la complicitat de Junts", ha afegit.

Junqueras, en una entrevista a TV3, ha anat més enllà i ha recordat que "seria estrany" que Junts votés en contra dels pressupostos que ha elaborat el seu exconseller d’Economia, Jaume Giró. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, reconeix que la pròrroga dels comptes és una opció, tot i que no és la primera. Entrevistada a Catalunya Ràdio ha recordat que, entre d'altres, han de permetre tirar endavant l’escut social presentat per Pere Aragonès al debat de política general.

Els comuns reclamen una majoria progressista

Els comuns semblen destinats a convertir-se en socis prioritaris a partir d'ara. De moment, es fan estimar i retreuen a ERC que mantingui els missatges de complicitat a Junts, després de la crisi de govern. En declaracions al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha reclamat que abandonin els veto al PSC i afrontin que amb només 33 escons no pot seguir governant com fins ara. Cid els insta a apostar per “una majoria progressista”, que inclouria els socialistes, per donar estabilitat al Govern.

També el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha insistit que "un govern sense majoria és paper mullat i no serveix per res". Els comuns demanen una ronda urgent de contactes amb totes les forces per començar a negociar.

Per la seva banda, els socialistes consideren "un error fixar línies vermelles". La portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha assegurat després de reunir l'executiva que "mantindran la mà estesa fins al darrer moment per no deixar perdre els 3.098 milions dels nous pressupostos, perquè entenem que els ciutadans els necessiten".

Junts endureix els atacs

Mentrestant, des de Junts només s’escolten retrets contra el Govern. Sembla clar que l’estratègia a partir d’ara serà la d’una dura confrontació, tot i ser la segona força de l’oposició al Parlament.

En declaracions a Rac 1, la presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha qualificat d’artifici el nou Govern de Pere Aragonès i ha insistit en la necessitat que se sotmeti a una qüestió de confiança perquè “no té la legitimitat democràtica que li ha permès ser allà on és”.

Precisament, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també ha criticat que el govern en solitari d'ERC "té una escassa legitimitat, un mínim reconeixement al Parlament i només té capacitat de fer autonomisme de mirada curta".