Enlaces accesibilidad
Govern d'ERC

Aragonès perfila els detalls del nou executiu

  • La intenció és que els nous consellers i conselleres ja participin a la reunió de Govern de dimarts
  • Sonen amb força els noms de Natàlia Mas per a Economia i de Marc Rementol per a Salut
  • Serà el primer govern de la Generalitat d'un sol partit en 90 anys

Per
Pere Aragonès enllesteix el seu nou govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, segueix les reunions al Palau de la Generalitat per acabar de perfilar el nou executiu d'ERC en solitari. Sense cap possibilitat que s'incorporin al Govern persones proposades per altres partits, Aragonès i el seu gabinet treballen per configurar un executiu que podria comptar amb perfils independents.

Es preveu que el nom dels nous consellers i conselleres es donin a conèixer avui o demà amb l'objectiu que dimarts es reuneixi el nou Consell Executiu.

Aragonès ja té sobre la taula la comunicació de renúncia dels 6 consellers de Junts però no els destituirà fins que es nomenin els nous consellers. Els cessaments dels membres sortints no seran efectius fins que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els publiqui. I el més probable és que això no es faci fins demà dilluns, de manera que encara es mantindrà unes hores la situació d'interinitat per evitar que en cap moment hi hagi un buit de poder a les carteres que Junts ha deixat vacants: vicepresidència i Política Territorial; Economia i Hisenda; Acció Exterior; Universitat i Recerca; Salut; Justícia i Drets Socials.

Remodelació profunda

És potestat del president de la Generalitat modificar tant el nombre de departaments com les seves denominacions, així com els àmbits competencials, l’ordre de precedència dels departaments o les adscripcions dels ens públics. Algunes fonts apunten que la nova estructura que s'està dissenyant podria suposar una reducció de la xifra de conselleries.

El president de la Generalitat, reunit aquest diumenge amb els seus col·laboradors

El president de la Generalitat, reunit aquest diumenge amb els seus col·laboradors

Pel que fa als noms dels nous consellers i conselleres, Aragonès podria aprofitar per promocionar algunes de les persones que ja formen part del Govern però en nivells de l'administració inferiors i d'un perfil més tècnic i també recuperar persones que havien ocupat càrrecs d'alta responsabilitat a la Generalitat amb anterioritat.

En el primer cas, sona amb força el nom de Natàlia Mas, actual directora general d'Indústria, com a possible nova consellera d'Economia, mentre que en el segon supòsit es trobarien persones com Marc Rementol, que va ser número 2 del departament de Salut durant la pandèmia i ara està adscrit a la conselleria de Presidència.

Un cop els nous consellers hagin pres possessió, cosa que podria passar demà o a tot estirar a primera hora del matí de dimarts, s’haurà de convocar el nou Govern per nomenar els secretaris generals dels departaments. També caldrà fer una comunicació dels canvis al Parlament. I, finalment, en les següents sessions de Govern, s'han d'aprovar els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d’ens públics adscrits i els delegats territorials.

Una situació inèdita

Tot just aquest cap de setmana es compleixen 500 dies des que el Govern va prendre possessió del càrrec, el 26 de maig de 2021. Mig miler de dies després, Aragonès ha vist com li marxa el soci i es queda en una situació molt delicada ja que l'executiu només compta amb el suport de 33 dels 135 diputats del Parlament.

Després que el president de la Generalitat descartés convocar eleccions i no tingui com a prioritat negociar l'entrada d'altres partits a l'executiu, Catalunya està abocada a tenir per primera vegada en 90 anys un Govern monocolor. L'últim precedent es remunta a la Generalitat presidida per Francesc Macià l'any 1932. Aleshores Esquerra Republicana volia governar en coalició amb la Unió Socialista, amb qui va concórrer conjuntament a les eleccions, però els dos partits no es van posar d'acord. Aquell executiu monocolor va durar només 380 dies.

De fet, la fórmula de govern en coalició ha estat la més habitual en l'últim segle i fins a 14 partits han ostentat càrrecs de màxima responsabilitat al Govern de Catalunya. Des de la reinstauració de la Generalitat després de la dictadura franquista, primer va governar durant 23 anys Convergència i Unió, a la primera dècada dels 2000 va ser el torn dels tripartits d'esquerres formats per PSC, ERC i ICV, i des de fa menys d'una dècada els governs independentistes entre l'espai postconvergent, amb diferents denominacions, i Esquerra Republicana.

A l'inici de l'actual legislatura, el maig de l'any passat, Esquerra es va plantejar governar en solitari, quan Junts i la CUP no es decidien a investir Pere Aragonès. Però finalment es va desencallar la negociació i Aragonès i Jordi Sànchez van signar un acord que ara la militància de Junts ha determinat que no s'estava complint i que, per tant, calia sortir del Govern.

L'oposició demana eleccions

La majoria de grups de l'oposició, inclòs Junts per Catalunya, han demanat aquest dissabte a Pere Aragonès que reflexioni si pot continuar endavant amb un Govern que consideren que amb només el suport garantit dels 33 diputats d'Esquerra Republicana està abocat a una inestabilitat permanent. De fet, partits com Ciutadans i el Partit Popular pensen que el millor que podria fer el President és dissoldre el Parlament i convocar eleccions.

En canvi, el PSC i En Comú Podem no creuen que l'actual situació d'incertesa econòmica aconselli precipitar-se, i es mostren disposats a col·laborar amb el nou executiu dels republicans si es donen una sèrie de condicions.

L'oposició bascula entre el suport a Aragonès i la petició d'eleccions

A la CUP tampoc són partidaris d'un avançament electoral però sí que consideren que Pere Aragonès s'hauria de sotmetre a una qüestió de confiança al Parlament per comprovar amb quins suports compta.

Aragonès vol governar amb geometria variable

En una compareixença la nit de divendres a la sala gòtica del Palau de la Generalitat, el president català es va desmarcar de la decisió de Junts d'abandonar el Govern. "Una decisió que respecto, però no comparteixo", i va assegurar que descarta convocar eleccions i aposta per seguir governant.

El president va afegir que no descarta tampoc reformular el Govern amb independents després de la sortida de Junts: "En els propers dies renovaré el Consell Executiu i incorporaré nous consellers i conselleres". A més, el president va assenyalar que el relleu es farà amb "celeritat".

Junts abandona el Govern

El pronunciament d'Aragonès va arribar després que Junts fes públics els resultats de la seva consulta interna en què la majoria de la militància va optar pel "no" a la continuïtat al Govern. Aquesta opció va rebre el suport del 55,7% dels vots amb una participació del 79,2%, la més important fins ara dins de la formació independentista.

El fet que el 42,4% dels afiliats apostessin per seguir dins de l'executiu no suposarà, segons el secretari general de Junts Jordi Turull, una divisió profunda al partit ni el perill que es produeixi una escissió.

Després d'una reunió de l'Executiva, la presidenta del partit, Laura Borràs, va assegurar que la decisió de les bases evidencia que "Junts guanya i Pere Aragonès perd". Borràs considera que la "legitimitat democràtica" del president ha quedat "en entredit".

"La militància no vol estar en un govern que no avanci cap a la independència", va remarcar Borràs, tot recordant que si els seus afiliats han decidit sortir del Govern és perquè no s'estaven complint els acords signats fa un any i mig.

En la mateixa línia, Turull va assenyalar que hi havia "elements troncals" de l'acord amb ERC que no s'estaven complint. "Nosaltres volem que es continuï complint l'objectiu de la independència de Catalunya. Que ningú es faci il·lusions si pensa que el moviment independentista s'afebleix", va dir el secretari general de Junts.

Les dues ànimes dins de Junts

La transcendental decisió de la militància també suposa una forta sacsejada interna i ha posat en evidència l'existència de dues ànimes molt marcades al partit. Tot i que les figures més carismàtiques com la presidenta de la mateixa formació, Laura Borràs, i l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, havien defensat abandonar el Govern, tots els consellers, amb Victòria Alsina i Jaume Giró al capdavant, havien defensat la continuïtat a les institucions per seguir sent “rellevants”.

Ara bé, el primer a celebrar la sortida del Govern va ser l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, amb un missatge força breu: "La meva enhorabona", va escriure al seu compte personal de Twitter. També va fer servir les xarxes socials el diputat Joan Candell, que va apostar decididament per la convocatòria d'eleccions.

Sánchez defensa l'estabilitat del Govern

Una de les primeres reaccions a la sortida de Junts, va ser la del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. A la roda de premsa posterior al Consell d'Energia de la UE, Sánchez es va mostrar partidari de garantir "l'estabilitat de la Generalitat", alhora que va expressar la seva voluntat que "sigui quina sigui la conjuntura", mantindrà la mà estesa "en favor del diàleg pel retrobament".

La moneda de canvi a l'estabilitat oferta per Sánchez podria estar en els Pressupostos de l'Estat. Malgrat tot, l'exportaveu dels republicans, Joan Tardà, advertia al Cafè d'Idees que seria "un error immens" aprovar els comptes estatals sense una modificació del Codi Penal i el delicte de sedició.