Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Gabriel Rufián: "Joan Carles I sembla Pablo Escobar baixant de jets privats"

  • El portaveu d'Esquerra al Congrés diu que no parla pràcticament mai de Junts per Catalunya: "Generem un Vietnam mediàtic"
  • Gabriel Rufián: "M'estic pensant presentar-me per alcalde a Santa Coloma de Gramenet. M'ho demana Oriol Junqueras"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de DiputatsGabriel Rufián, compara el retorn del Rei emèrit ahir a Sanxenxo, amb el narcotraficant Pablo Escobar: "Sembla el Pablo Escobar arribant en jet privat, durant quaranta anys ha practicat males praxis". Gabriel Rufián diu que hi ha monàrquics a qui també els sembla "indecent" el que envolta Juan Carles I i creu que el monarca hauria de passar per un jutjat i donar explicacions: "És un mal endèmic de la institució amb una opacitat terrible". En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Rufián diu que el Rei emèrit ha pogut regularitzar la seva situació fiscal "per una enorme generositat d'Hisenda".

Rufián diu que Podemos ha tingut un posicionament "correcte i decent" amb el retorn del rei emèrit, mentre el PSOE "ha fet de PSOE, republicà en campanya i monàrquic quan està a la Moncloa".

"No passa res perquè Ada Colau demani disculpes"

Gabriel Rufián diu que els Comuns s'equivoquen confrontant-se a Esquerra Republicana per les escoltes amb Pegasus a Ernest Maragall: "Els Comuns de manera indirecta se'n van aprofitar". Rufián diu que l'alcaldessa Ada Colau hauria de fer autocrítica: "No passa res perquè Ada Colau digui que si això ha passat que demani disculpes a Esquerra". Rufián considera que Manuel Valls no es va presentar per ser alcalde sinó per evitar que ho fos un representant d'ERC.

Taula de diàleg: "Es podria haver reunit només per fer una foto"

Amb relació a la taula de diàleg, Gabriel Rufián diu que "tant de bo es reuneixi abans de l'estiu" però que volen que hi hagi continguts i agenda: "Els equips del president Aragonès i del president Sánchez parlen de manera constant". Rufián defensa el diàleg amb el govern del PSOE,  malgrat l'espionatge amb Pegasus, com a única via de solucionar els conflictes: "Mai deixarem de parlar a ningú, hem tingut gent a la presó i vam votar la investidura, hi ha represaliats i hem votat pressupostos".

El portaveu d'ERC assenyala l'esquerra espanyola pel fracàs de la taula de diàleg: "Qui perd és qui s'aixeca" i afegeix que l'alternativa al diàleg és "la màgia o una altra aritmètica governamental".

Gabriel Rufián diu que Esquerra Republicana és l'únic partit que pot parlar amb tothom i reclama arribar en consensos amb el PSC amb la reforma de la Llei de Política Lingüística: "Crec que s’ha de tronar a un consens com fa quaranta anys i si ens dediquem a fer el de sempre, amb els de sempre, ens equivoquem".

Alcaldable a Santa Coloma de Gramenet? "M'ho estic pensant"

El portaveu d'Esquerra al Congrés diu que s'està pensant si es presenta a les eleccions municipals com a candidat a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet: "La idea del partit és intentar avançar a l'àrea metropolitana". Rufián diu que la proposta li va fer Oriol Junqueras i per això no ha dit que no: "Si m'ho hagués demanat algú altre, la resposta hauria estat un rotund no". Gabriel Rufián diu que és compatible amb la responsabilitat del grup parlamentari d'Esquerra i que ho decidirà després de l'estiu.

Vinculacions amb Putin: "Si algun dia he de tornar a ser contundent, ho seré"

Gabriel Rufián recorda les seves declaracions contra els contactes de l'entorn de Carles Puigdemont amb Vladímir Putin: "Vaig ser molt contundent i si cal ho tornaré a ser". Rufián diu que la vinculació de l'independentisme amb el règim de Putin és un enorme error: "Vaig fer la declaració davant la invasió d'aquest assassí boig com Putin, que està assassinant linealment civils".

Rufián ha afegit que mira de no parlar mai de Junts per Catalunya perquè "generem un Vietnam mediàtic que no tenim eines per contrarestar" i perquè diu que l'avorreix: "Parlem massa entre nosaltres i poc amb el PSC i PSOE i després venen les sorpreses". Gabriel Rufián reconeix que ara fa menys tuits que fa uns anys i que en alguna vegada es pot haver equivocat: " Em vaig portar malament amb Xavi Domènech i amb Edu Madina també em vaig equivocar".