Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rull: "Colau ha de donar explicacions per moltes coses"

  • L'exconseller de Territori i Sostenibilitat critica l'acceptació dels vots de Manuel Valls i la "guerra bruta" contra Xavier Trias
  • Josep Rull: "Jordi Turull i Laura Borràs són complementaris, Turull és el pare de l'1 d'octubre, i Laura Borràs n'és filla"
  • Rull és favorable a la celebració dels Jocs Olímpics: "Una bona oportunitat i seran les urnes les que decidiran"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Josep Rull: "Colau ha de donar explicacions per moltes coses"

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha reclamat explicacions de l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en relació amb les últimes informacions d'espionatge que esquitxen la política barcelonina. Segons La Vanguardia, es van produir escoltes amb el programa Pegasus també a l'alcaldia de Barcelona, just després de les eleccions municipals i mentre es negociava la formació de Govern a Barcelona. "Ada Colau ha de donar explicacions per moltes coses, ha de donar explicacions pel seu canvi de criteri", ha reclamat Rull.

La descoberta ha portat el president dels republicans a l'ajuntament, Ernest Maragall, a parlar d'operació d'Estat. El líder republicà al consistori assegura que Colau va aconseguir l'alcaldia amb el suport del CNI, i els Comuns li demanen una rectificació. El republicà és l'únic candidat a les primàries, i el plenari d'En Comú Podem va instar Colau a optar a un tercer mandat. De fet, s'espera que Colau en els pròxims dies anunciï la seva candidatura.

"Jordi Turull és pare i Laura Borràs filla de l'1 d'octubre"

Josep Rull veu compatible un lideratge compartit a Junts per Catalunya entre dues generacions com la de l'exdiputat, Jordi Turull, i l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs: "Funcionarà si hi ha lleialtat". Rull diu que defensa que Turull i Borràs són "complementaris" i "multiplicadors" si van junts: "Jordi Turull és pare de l'1 d'octubre, i Laura Borràs és filla de l'1 d'octubre".

D'aquesta manera es desmarca de la posició de Jordi Cuixart qui és més categòric dient que s'ha de deixar par a noves generacions per liderar. L'exconseller es defineix com a "recosidor" dins de Junts per Catalunya, partit en el qual ara només té responsabilitat en l'àmbit de la "protecció dels animals" i assegura que ajuda amb el que pot: "S'ha de recosir a Junts i al país en general".

Rull reconeix "un punt de tristesa" i que "el batec és baix" entre l'independentisme: "La desunió fa que hi hagi una desmobilització important".

A favor dels Jocs Olímpics d'hivern

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat creu que la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern pot ser una bona oportunitat per Catalunya: "Seran les urnes les que decideixin". Tot i així, Rull assegura que votaria qa favor de què els Josc Olímpics d'hivers se celebressin a Catalunya. És més, Rull aposta per una candidatura potser només catalana "ara que sembla que l'Aragó es despenja": "El clam que sento és d'una candidatura estrictament catalana".

Rull ha recordat que en la seva etapa de conseller va ser el màxim responsable de les pistes d'esquí catalanes com La Molina o Vallter 2000 i que han treballat per mitigar els efectes del canvi climàtic: "Són estacions d'esquí que s'han adaptat".

"Hem d'estar preparats per tornar a la presó"

Sobre la possibilitat de tornar a la presó, Josep Rull és conscient que "podria arribar a passar. Hem d'estar preparats". Rull recorda quan els advocats els deien que era impossible que es condemnés Carme Forcadell a onze anys de presó "per permetre un debat" ho van fer. L'exconseller assenyala que un canvi de majories dins del Tribunal Suprem podria suposar una revisió dels indults: "Amb el poder judicial espanyol pot passar tot".

Josep Rull ha recordat quan fa uns dies va tornar a la presó de Lledoners per gravar unes entrevistes, que li va costar molt i que no era conscient de l'impacte que li produiria: "Vaig veure la meva cel·la i vaig recordar els moments més difícils, quan venien els meus fills, només 5 hores al mes".