Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Maragall: "La interlocutòria sobre el castellà no té aplicabilitat"

  • Maragall dona el seu suport al conseller Cambray per la seva actuació sobre la sentència del 25 % del castellà
  • El president del grup municipal d'ERC a Barcelona creu que el model dels Comuns a la ciutat està esgotat
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Maragall: "La interlocutòria sobre el castellà no té aplicabilitat"

El president del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Barcelona i diputat al Parlament, Ernest Maragall, dona el seu suport al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, per la seva estratègia davant la sentència del 25 % del castellà a les aules: "Presentar recurs, aprovar la llei i desplegar el decret".

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Ernest Maragall, que va ser conseller d'Ensenyament durant el Govern tripartit de la Generalitat, no ha volgut dir explícitament si desobeiria la decisió del tribunal, però sosté que la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el castellà a les aules "no té aplicabilitat": "Guanyarem en el terreny de la justícia, però sobretot en el de la pràctica".

Maragall critica la decisió judicial que vol imposar un percentatge de castellà a les aules, quan la llei en la qual es basa,  la llei Wert, ja no existeix: "Ha quedat ancorat al passat, viu en un món que ha quedat obsolet".

Descarta modificar la Llei de Política Lingüista sense Junts

Sobre la nova Llei de Política Lingüística, Maragall demana urgència per aprovar-la i "amb el màxim acord possible" incloent a Junts per Catalunya: "Espero que exerceixi la seva responsabilitat de definició de país. Jo estic segur que hi haurà un acord, que ja el teníem".

Defensa seguir negociant amb l'Estat: "Anirem a les taules que convingui"

El president del grup municipal d'Esquerra defensa apostar per la via del diàleg i continuar negociant amb l'Estat, però amb distàncies: "El que no vol dir ni confiança, ni coincidència o aproximació de cap mena".

"Anirem a les taules que convingui, és l’adversari, no és el nostre soci", ha dit Maragall del Govern del PSOE i Podemos que considera són l'Estat. Tot i així, la bona deriva del diàleg que hi havia fins ara ha reconegut que s'ha estripat amb el cas d'espionatge amb el sistema Pegaus: "L'Estat s'acaba d'allunyar d'aquest punt".

Sobre les implicacions dels espionatges a persones vinculades a l'independentisme català, Maragall ha afirma que s'hauria d'anul·lar "de manera immediata" el judici del Procés pel presumpte espionatge als advocats i posar "el comptador a zero": "Com és possible que això no tingui conseqüències? Els tribunals europeus ja ho incorporaran".

"Hi ha espais a Barcelona en els que la ciutadania se sent expulsada"

El líder municipal d'ERC a Barcelona considera que el model de ciutat dels Comuns està esgotat i "ha donat tot el que podia donar de si" i ha denunciat la "pèrdua de control" de determinats espais públics de la ciutat com el barris de la Barceloneta o el Raval Sud: "Vaig estar passejant per la Barceloneta. Hi havia ciutadans exercint activitats no regulades, tricicles, la restauració ocupant espais que no els correspon o l’evidència de delinqüència".

Ernest Maragall diu que és bo que el turisme hagi tornat a Barcelona, però que està mal gestionat i creu que les acusacions de Jaume Collboni que els retreu ser "turistofòbics" Maragall respon "que ho diu qui no té cap altra cosa a oferir que el turisme".

És per això que Maragall confia a poder ser alcalde de Barcelona i diu que se sent "legitimat, obligat, entusiasmat, i decidit a intentar-ho" i creu que el seu adversari serà el PSC, descartant els Comuns.  

A favor dels JJOO d'hivern i de l'ampliació de l'aeroport

Sobre la celebració dels Jocs Olímpics d'hivern, Maragall ha donat tot el suport a aquesta iniciativa "de la mà del Govern de Catalunya en la direcció adequada" i afegeix que aquests Jocs no són transcendentals com ho van ser els del 1992.

Maragall també es mostra favorable a l'ampliació de l'aeroport del Prat, per fer-lo un aeroport intercontinental d'acord amb el que reclamen els empresaris, un projecte que diu lluny del d'Aena: "És clar que el volem, però no el que proposava Aena, perquè era una operació immobiliària inacceptable".