Enlaces accesibilidad
Castellà a les aules

Diverses entitats intenten forçar l'execució de la sentència del 25% de castellà

  • Una associació de la Guàrdia Civil reclamarà al TSJC que s'executi el 25% de castellà a les escoles
  • Cs denuncia Cambray i quatre càrrecs més d'Educació a la Fiscalia per l'incompliment de la sentència

Per
Entitats forçen l'execució de la sentència del 25% de castellà

Un dels fronts oberts del Departament d'Educació aquests últims mesos és el compliment de la sentència que obliga a impartir el 25% de castellà a les aules. Després que el govern comuniqués divendres al TSJC les accions que desplegarà per fer-ho, diverses entitats ultimen els seus escrits davant l'alt tribunal català per forçar l'execució de la sentència. A més, Ciutadans ha presentat una denúncia a la Fiscalia Superior de Catalunya en la que acusa l'executiu de prevaricació.

Aquest migdia, ho ha fet el sindicat de la Guàrdia Civil JUCIL, al que se sumaran les entitats Convivència Cívica Catalana i 'Hablamos español', a més d'una federació d'AMPAS i d'altres famílies a títol individual. L'entitat 'Asamblea por una escuela bilingüe' preveu presentar la seva petició dimecres.

L'associació majoritària de la Guàrdia Civil demanarà al TSJC que insti personal i individualment a tots els directors de les escoles de Catalunya "a complir la sentència en els seus estrictes termes a partir del següent trimestre, i amb totes les prevencions corresponents". La JUCIL es considera legitimada per presentar el recurs ja que els membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat tenen reconegut "el dret a la conciliació de la vida laboral i familiar, per ser pares de nens i joves en edat escolar" i que poden estar destinats a qualsevol municipi de Catalunya.

Ara, caldrà que el TSJC les consideri una per una parts legitimades per forçar l'execució de la sentència del 25%.

Cs denuncia Cambray i quatre càrrecs més d'Educació

Ciutadans ha denunciat el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i quatre càrrecs més d'Educació a la Fiscalia per l'incompliment de la sentència del 25% de castellà. Després que divendres expirés el termini de dos mesos per aplicar la resolució, el partit liberal considera que hi ha un delicte de prevaricació perquè la conselleria "ha impartit instruccions i consignes" per "evitar" el seu compliment. En concret, la denúncia també implica a la Secretaria General del Departament d'Educació, l'Assessoria Jurídica, la Inspecció i la Subdirecció General de Plurilingüisme. El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha atribuït "responsabilitats" al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El partit ja havia avisat que, si no es complia la sentència, es recorreria a la justícia i així ho ha fet aquest dilluns. A més, Carrizosa ha avisat que per ara només s'està incorrent en prevaricació, però en el moment que una part implicada demani l'execució de la sentència i aquesta no s'acati, el Departament d'Educació també estarà incorrent en desobediència.

El PPC fa responsable a Sánchez del compliment de la sentència

La diputada del PPC Lorena Roldán ha assenyalat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a responsable del compliment de la sentència que imposa el 25% de castellà a l'escola. En roda de premsa, li ha exigit que "faci de president" i deixi de ser "un còmplice i col·laborador necessari de la desobediència". D'altra banda, en ser preguntada per si portarien el cas als tribunals coincidint amb la decisió de Cs d'anar a la Fiscalia, ho ha descartat i ha insistit que qui ha de garantir que es compleix les resolucions judicials i ha de "protegir els drets dels alumnes" és Sánchez.

El PSC demana a JxCat que defensi l'acord pel català

El PSC ha demanat a JxCat que defensi l'acord per modificar la política lingüística "per davant d'interessos partidistes". "Demanem a tots els grups que la defensin clarament, perquè és una gran oportunitat", ha dit la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, que també ha dit que entén i respecta les "reflexions internes" de cada partit. Preguntada per si els socialistes són partidaris de tirar endavant amb la iniciativa encara que JxCat se n'acabi desdient, Moret ha dit que el procés està "en la primera fase" i cal veure "com avança i quines diferents etapes va passant". La dirigent socialista ha destacat que la modificació situa el català "com a pedra angular" i el castellà "com a llengua d'aprenentatge".