Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sergi Pàmies: "Em va sorprendre la vitalitat i el vigor del llibre"

  • L'escriptor defensa no intervenir en les lectures dels fills: "Que hi hagués molts llibres, però no adoctrinament"
  • Sergi Pàmies: "Pots no ser independentista i ser demòcrata"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Sergi Pàmies: "Em va sorprendre la vitalitat i el vigor del llibre"

L'escriptor, Sergi Pàmies, parla de la reedició de 'La gran novel·la sobre Barcelona', el recull de contes que Quaderns Crema recupera 25 anys després i que va suposar el seu primer conte "més o menys" autobiogràfic: "És la primera vegada que faig un exercici d'intimitat en el conte 'Fraternitat'".

Sergi Pàmies explica que rellegint el recull de contes l'ha sorprès per la "vitalitat" i el "vigor" del llibre. En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Pàmies ha fet servir una metàfora sobre els animals conservats en ambre per descriure com els llibres envelleixen millor que els autors: "En rellegir-lo veig que tenia bona salut. Els autors envellim pitjor que els llibres".

"Que hi hagi molts llibres, però no adoctrinament"

Preguntat per si els seus fills han llegit el llibre, Sergi Pàmies desconeix si l'han llegit o no 'La gran novel·la sobre Barcelona' així i tot, ara en tenen l'oportunitat.

Pàmies explica que els dos són bons lectors, però que no intervé en les seves lectures: "Vaig aplicar el criteri que havíem tingut a casa: Que hi hagués molts llibres, però no hi hagués adoctrinament". L'escriptor diu que a casa hi ha d'haver molts llibres: "Ha estat la manera que jo llegeixi de manera omnívora". Per poder triar-los, afegeix, "els dies de pluja", tot i que admet de vegades "era com una ruleta russa": "Et podia caure un volum de les memòries de Lenin".

El context d'un dels contes és sobre la tria volguda de l'homosexualitat i Pàmies diu que l'origen d'aquesta idea es basave en un corrent que donava a l'homosexualitat un caràcter 'determinista' fa 25 anys.  Ell volia mostrar la llibertat de triar l'orientació sexual "en qualsevol moment": "Naixem homosexuals o el que sigui, però podem escollir canviar. Avui ho escriuria? Ni parlar-ne perquè ja aleshores vaig haver de donar explicacions".

Sergi Pàmies explica que li dona molta importància a les primeres frases d'una història, però que aplica una màxima de Quim Monzó: "La primera frase és molt important. La segona també".

"Em vaig guanyar l'etiqueta d'equidistant"

L'escriptor diu que va ser crític amb els dirigents del 'procés', però també amb els del "no 'procés'" i diu que es va guanyar l'etiqueta d'equidistant "que era la pesta equina del moment, l'última rata immunda". Pàmies diu que no té consciència d'haver perdut amistats ni res: "He tingut molta sort i no he tingut situacions desagradables". L'escriptor diu que gràcies a fer servir el respecte ha pogut estar molt a prop del 'procés' des del bàndol independentista, sense ser-ho: "Pots no ser independentista i ser demòcrata. Hi havia moments que costava".

Sobre els independentistes a l'estranger: "No és la mateixa categoria de drama"

Amb relació als líders independentistes a l'estranger, Sergi Pàmies assegura que són exiliats "des del moment que ells se'n consideren", però puntualitza que no es pot comparar amb els exiliats de la Guerra Civil: "Si es comparen amb els exiliats que van sortir caminant el 26 de gener del 1939, crec que no és la mateixa categoria de drama".