Mateo Valero, expert en supercomputació, a 'Noms propis'
- Explica que "els investigadors poden somiar", perquè "amb els supercomputadors poden fer coses que fins i tot a ells els sorprèn"
- Dissabte, 17 de maig, a les 14:50h a La 2 i a partir de dilluns a RTVE Play Catalunya


'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.
Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler entrevista el director i impulsor del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero. També és catedràtic d'Arquitectura de Computadores de la UPC. Parlarà dels seus inicis, de la importància de les supercomputadores i de quina utilitat tenen.
Fa 20 anys que Barcelona és la seu del Centre Nacional de Supercomputació. Mateo Valero és l'impulsor i actual director, des de la seva creació el 2004, del Barcelona Supercomputing Center (BSC). És el centre més important a Europa en supercomputació. Valero explica a l'Anna Cler que "són màquines que permeten als investigadors tractar problemes on es necessiten analitzar moltes dades". Afegeix que "els investigadors poden somiar", perquè "amb els supercomputadors poden fer coses que fins i tot a ells els sorprèn".
Mateo Valero és un dels majors experts en supercomputació del món Josep Echaburu
Mateo Valero és un dels majors experts en supercomputació del món, catedràtic d'Arquitectura de Computadores de la UPC, ha publicat més de 700 articles i dona conferències arreu del món. A més, al llarg de la seva trajectòria ha aconseguit nombrosos premis, incloent-hi la Creu de Sant Jordi de 2016. Assegura a 'Noms propis' que són fruit del treball en equip i que els premis són al col·lectiu dels investigadors i dels treballadors del BSC.
També és fill predilecte del seu poble natal, Alfamén, a la província de Saragossa i l'escola de primària porta el seu nom. Li va ensenyar matemàtiques el barber del poble i volia estudiar aquesta matèria, però finalment es va decantar per l'Enginyeria de Telecomunicacions perquè tenia més sortides.