'59 segundos' torna aquest dijous a RTVE amb Gemma Nierga
- El programa manté la seva essència i comptarà amb més participació ciutadana
- El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente; el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, i els presentadors Andreu Buenafuente i Berto Romero, convidats del primer programa
- Estrena, dijous 19 de setembre a les 22:50 a La 1 i a RTVE Play
'59 segundos', revolucionari format que va canviar la forma de debatre a Espanya, torna aquest dijous a La 1 quan es compleixen 20 anys de la seva primera emissió. L'icònic programa torna a la televisió pública amb la periodista Gemma Nierga al capdavant i totalment renovat, però sense perdre la seva essència: cada tertulià comptarà amb 59 segons per exposar la seva opinió. Passat aquest temps, el seu micròfon baixarà.
RTVE ha presentat al plató 6 del centre de producció de RTVE Catalunya el programa, produït per RTVE i Globomedia (The Mediapro Studio) amb la participació de Gemma Nierga; Antonio Arráez, director de '59 segundos'; Ana María Bordas, directora d’Originals de RTVE; Maribel Sánchez Maroto, directora de Magacines de RTVE, i María José Rodríguez, directora general de Globomedia (The Mediapro Studio). Un acte presentat per María Eizaguirre, directora de Comunicació i Participació de RTVE, que ha remarcat que "torna un format i es recupera el pols a l'actualitat en horari de màxima audiència".
Gemma Nierga ha explicat que se sent feliç: "Més il·lusionada que nerviosa. Sento el pes de la responsabilitat, però pot molt més les ganes que arribi demà i poder dir 'Bona nit, tot es pot dir en '59 segundos'". També ha afegit que li agradaria pensar que algú pugui evolucionar veient el programa, "que algú comenci el programa i veient-nos, escoltant-nos i reflexionant una mica, en acabar digui ho veig de manera diferent o, no, em reafirmo en el que ja pensava".
Ana María Bordas ha explicat que RTVE pensava fa temps en fer un format d'aquest tipus. "Recuperar '59 segundos' ens fa moltíssima il·lusió, evidentment 20 anys després no serà exactament el mateix programa perquè el món de la televisió ha canviat". A més, ha remarcat que és una tornada molt merescuda de Gemma Nierga al prime time de La 1. "Per a nosaltres és la millor prescriptora possible", ha dit.
María José Rodríguez ha detallat que l'espectador trobarà el que va fer de '59 segundos' un èxit i un programa de debat especial. També ha destacat que enguany el públic tindrà més participació. "Volem obrir temes molt més socials, molt més d'interès general, per tant, el que el públic vulgui explicar-nos és molt important". En aquest sentit, Antonio Arráez ha afegit: "Es tracta de posar damunt d'aquesta taula els debats que estan a les nostres cases, als nostres carrers i que són importants per a tots els ciutadans".
Sobre la baixada dels micròfons, tant Gemma Nierga com Antonio Arráez han explicat que han de ser estrictes, però que evidentment si hi ha una intervenció que mereix una mica més de temps se li pujarà el micròfon. Tot i que "la idea és que el que esgoti el temps en aquest torn, no parlarà més", ha remarcat el director del format.
D'altra banda, Maribel Sánchez Maroto s'ha referit al claim 'Tot es pot dir en 59 segons' indicant que "més enllà de resumir-ho tot en menys d'un minut, també respon al que és la definició del que és la televisió pública, tot es pot dir en aquest programa, a ‘59 segundos’. I aquest és l'esperit no només d'aquest format, és el que volem fer sempre des de RTVE, que aquest plató estigui obert a tot aquell que tingui alguna cosa a aportar. Tot es pot parlar sempre que sigui des del diàleg".
Primers convidats
En aquesta nova etapa, '59 segundos' ampliarà els seus continguts amb temes que preocupen a tots els ciutadans, com el preu de l'habitatge, l'atur, l'educació, la sanitat... El programa aspira a ser dinàmic i participatiu no només amb les 185 persones de públic a plató que tindran veu i vot, sinó també amb els espectadors que, des de casa, podran participar amb un codi QR per contestar a les preguntes que es llancin al debat.
Cada setmana i en directe des de l'estudi 6 de RTVE Catalunya, aniran a l'espai convidats de tots els àmbits, però sempre relacionats amb els temes més candents de l'actualitat. En el primer programa participaran el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente; el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda; i els presentadors Andreu Buenafuente i Berto Romero.
Primer seran entrevistats per Gemma Nierga i a continuació se sotmetran a les preguntes dels col·laboradors i també del públic, que participarà activament en el programa per expressar la seva opinió. Això sí, sense excedir-se dels 59 segons de rigor.
A més, '59 segundos' comptarà amb un ampli ventall de col·laboradors, que aniran rotant cada setmana. En l'estrena, l'exvicepresident del Govern, Pablo Iglesias i l'exministra Celia Villalobos, al costat de periodistes i analistes com Pedro J. Ramírez, Luz Sánchez-Mellado, María Claver, Carlos Cue, Verónica Fumanal, Marta Nebot, Esther Palomera, Valeria Vegas, Fátima Iglesias i Màrius Carol.
20 anys de '59 segons'
'59 segundos' va ser concebut com a debat polític plural per l'origen dispar dels seus contertulians, periodistes de primera línia, sovint als antípodes ideològics. Amb la limitació del temps de les intervencions a només 59 segons, es va convertir en el debat més àgil, viu i dinàmic de la televisió. El micròfon descendent, que es desactivava quan se superaven els 59 segons, es va convertir en una de les imatges preferides per als seguidors del format. Després de vuit temporades, prop de 300 programes, més de 1.500 convidats i audiències meteòriques que van arribar a fregar el 30% de share, '59 segons' va aconseguir tenir el beneplàcit de crítica i públic.