Enlaces accesibilidad
Noms propis

L'experta en comunicació Estrella Montolío, a 'Noms propis'

  • Conversem amb l'assessora en comunicació sobre l'efecte de les converses i sobre com es poden millorar
  • "Mantenir converses que siguin saludables té una incidència directa sobre la nostra salut, tant emocional com física"
  • Dimarts, 4 d'agost a les 18:35h i dissabte, 8 d'agost a les 12:25h a La 2

Per
Estrella Montolío al plató de 'Noms propis'
Estrella Montolío a 'Noms propis'

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

TVE Catalunya recupera aquest dimarts la visita d'Estrella Montolío a 'Noms propis', programa dirigit i presentat per l'Anna Cler. Montolío parlarà sobre la manera de mantenir converses i com podem millorar-les. “Conversar vol dir un intercanvi d'estats d'ànim, d'idees, d'emocions i de sentiments. En el moment en el qual a mi no m'importa si tu m'estàs entenent o no i l'única cosa que vull és ocupar o omplir l'espai, això ja no és una conversa, això li diem declaracions, però no és exactament una conversa. Al nostre context actual l'apel·lació a les emocions està substituint a l'apel·lació a allò que és racional. I això ens hauria de preocupar com a ciutadania. D'un costat som humans, les emocions estan incorporades a les nostres interpretacions, però prescindir de tot el que té a veure amb allò que és racional, és molt perillós com a societat”.

Montolío és catedràtica de Llengua Espanyola a la Universitat de Barcelona i experta assessora en comunicació. També treballa per difondre la importància de la paraula a diversos mitjans. Per Estrella, les paraules amaguen molt més del que sembla i per això cal conversar de manera saludable, com explica al seu darrer llibre 'Cosas que pasan cuando conversamos', un manual que ens ensenya a parlar de manera més empàtica i civilitzada. “El llenguatge té un impacte molt important en totes les nostres vides. Tant en el sentit que ens construeix socialment, perquè nosaltres vestim les nostres relacions a partir de les converses que tenim, com també amb la nostra salut física. Ara, hem pogut mesurar mitjançant anàlisi de sang, que hi ha canvis hormonals després d'alguns tipus de conversa. Per tant, efectivament, mantenir converses que siguin saludables té una incidència directa sobre la nostra salut, emocional per descomptat, i física. El model de debat que s'ha imposat en les nostres pantalles, és un debat clarament hostil, agressiu, on la persona que crida més interromp amb més freqüència i la diu més gruixuda, sembla que és la persona guanyadora o la que té més possibilitats de ser cridat en una altra tertúlia d'aquest estil”.

Estrella Montolío i Anna Cler al plató de 'Noms propis'

Estrella Montolío i Anna Cler a 'Noms propis' RTVE

Estrella també ha incidit en el llenguatge que s'utilitza contra les dones. “Els estudis demostren també que en els espais públics, les dones som interrompudes amb més freqüència, tenim menys garanties de poder acabar les nostres intervencions amb èxit, quan intervenim fem servir un nombre de paraules inferior a quan acostumen a intervenir els companys o col·legues. A l'àmbit professional, hi ha moltes dones que, quan els hi donen la paraula, comencen a parlar molt ràpidament i em diuen que pensen que ho fan per intentar dir moltes coses abans que algú interrompi”.

RTVE

anterior siguiente