Enlaces accesibilidad
Divendres 3 de febrer a les 20:30 a La 2

"Moments" fa un recorregut per la història dels castellers

  • Fa més de 200 anys que castells i castellers ens ofereixen grans moments
  • Raül Díaz presenta el programa acompanyat de la colla de Vilafranca del Penedès

Por
tve

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, s'emet els divendres a La 2.

Entre les tradicions catalanes més conegudes i seguides sobresurt la dels castellers: difícilment trobarem un català que no en sàpiga res. El capítol d'aquesta setmana del programa "Moments" s'endinsa en el món casteller.

Les actuals torres humanes, tal i com es realitzen actualment, tenen un origen relativament modern, que no va massa més enllà de principis del segle XIX. La pràctica castellera estava molt centralitzada en el triangle format per Valls-Tarragona-El Vendrell, l'anomenada Catalunya Nova, fins que amb l’arribada de la democràcia l'àrea creix i s'amplia.

Associats a aquesta pràctica, no exempta de risc, hi ha tot un reguitzell de valors que l'han fet mereixedora del reconeixement de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els castells apleguen veritables multituds de gent. Només a Catalunya actualment hi ha 61 colles. Santa Úrsula a Valls, Sant Fèlix a Vilafranca o Sant Magí a Tarragona són algunes de les diades seguides en directe per milers de persones. Mai els castells havien tingut tant de ressò com ara.

Raül Díaz presenta el programa acompanyat pels castellers de Vilafranca del Penedès i la reportera Margaret Rius entrevista l'Anna Guasch, actual presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres, i el Joan Ramon Ocaña, cronista i casteller.

RTVE

anterior siguiente