Enlaces accesibilidad

Els problemes de les persones trans per fer esport d'equip

  • Hugo Marlo és el creador i capità del Fènix CF, un equip de futbol format per nois trans
  • A 'Plurals i Singulars', Marlo explica tots els problemes que ha patit per poder jugar a futbol
Els problemes de les persones trans per fer esport d'equip
Els integrants del Fènix FC, el primer equip trans a Espanya.
Sergi Frisach

El Fènix Club de Futbol és un equip format per nois trans. El seu capità, Hugo Marlo, visita 'Plurals i Singulars a Ràdio 4' per explicar tots els problemes que s'ha trobat i els mals moments que ha hagut de passar abans d'assolir el seu somni.

1. No poder jugar a futbol

La transfòbia i les lleis van fer que no pogués seguir jugant a futbol

Marlo explica que la idea de crear un equip de futbol de nois trans va sorgir de la necessitat i d'un somni. "La transfòbia i les lleis van fer que no pogués seguir jugant a futbol. Va ser molt trist perquè és la meva passió", diu. El capità afirma que ell ja tenia el somni de formar un conjunt només de nois trans al cap. "Tant de bo poder jugar en un equip de futbol on ens entenguem tots, no hi hagi problemes i ningú discrimini ni jutgi", pensava.

2. Suportar insults

Marlo sempre havia jugat amb noies, en conjunts femenins, fins a la seva transició amb 19 anys. "Amb els canvis físics, comença a sortir la barba, em canvia la veu i tothom cridava que això era trampa perquè estava jugant en un equip de noies i que jo era un noi. Però, clar, la llei m'impedia jugar amb nois", explica. És a dir, a Marlo l'insultaven per jugar amb noies i legalment no podia jugar amb nois. "La llei em deia que era una noia. Què faig? Deixo el futbol?", reflexionava.

3. Esperar a acabar l'hormonació per poder jugar

La llei diu que la persona trans ha d'estar dos anys en procés d'hormonació per poder obtenir oficialment el canvi de sexe al DNI i, per tant, per poder jugar en un equip masculí, en aquest cas. "Per tant, aquests dos anys una persona trans què ha de fer? Res? No tenir vida?", opina el capità del Fènix CF. Per a Marlo, el futbol era molt important en la seva vida, i ho va haver de deixar per un temps.

El futbolista Álex Alcaide és un noi trans que juga al filial femení de l'Europa.

El futbolista de l'Europa, Álex Alcaide, explica el seu cas a La 1 de TVE.

4. Integrar-se en els nous equips

En el procés de cerca de persones en situacions similars a la de Marlo per formar l'equip, el creador es va trobar amb algunes que no es volien ni canviar el DNI per seguir jugant amb noies. Perquè el més complex, segons el capità del Fènix, és integrar-se en un equip masculí després del canvi de sexe. "Hi havia la por de no haver jugat mai en un equip masculí, que normalment està format per homes cis heterosexuals, en un ambient on no et sents molt còmode", comenta Marlo.

5. Anècdotes que es generalitzen

Només som persones que volen fer esport, com qualsevol altre

Molta gent es posiciona en contra de la llei trans perquè pensen que molts homes s'acolliran a aquesta normativa per competir contra dones poder guanyar títols. "Les persones que s'aprofiten d'aquesta llei no són del col·lectiu, i s'adjudica la culpa a les persones trans. Només som persones que volen fer esport, com qualsevol altre", indica Marlo, en referència a les dones trans. A més, el capità del Fènix considera que els homes trans queden en terra de ningú. "Si juguem amb dones som uns tramposos, si juguem amb homes som inferiors, i si som nois trans que juguem en una lliga d'homes cis som dones biològiques que estan fent el pena", conclou.