Enlaces accesibilidad

Què és el FOMO i com se supera?

  • Et donem cinc consells per poder gestionar el FOMO
  • 'Són 4 dies' dona claus sobre com superar el dolor per la mort d'una persona estimada

Per
Què és el FOMO i com se supera?
Una dona estirada al seu llit veient el mòbil. Getty Images / Milko

Qui no ha sentit mai que en cas de no anar a una quedada, es perdria la millor festa del món? Aquesta emoció de voler anar a tots els esdeveniments que es presenten té un nom: FOMO. Són les sigles en anglès de Fear of missing out, que en català vol dir “la por de deixar passar” o “la por de perdre's alguna cosa”. El diccionari defineix aquest concepte com l’estat d’ansietat o preocupació provocat pel neguit d’estar-se perdent determinades situacions, comentaris o converses, especialment a les xarxes socials. Aquesta inquietud constant pot derivar en altres trastorns com la depressió, l’insomni o l’estrès.

El programa ‘Xaviòrnia’ de Ràdio 4 parla sobre aquesta síndrome després de veure un estudi de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental. L’informe conclou que el 69% dels joves espanyols d’entre 18 i 34 anys assegura patir aquest estat d’ansietat. Tot i ser freqüent entre el jovent, és una sensació que sent gent de totes les edats.

Xavifòrnia - Radiopolis: Pateixes FOMO? Descobreix com superar-lo i gaudir sense pressió!

Per què experimentem FOMO?

Tot i que FOMO és un terme que s’ha popularitzat els últims anys, la necessitat de connexió social i la por a l’exclusió són instints bàsics de l’ésser humà. És normal que vulguem aprofitar totes les oportunitats per vincular-nos amb altres persones. I que si faltem a un esdeveniment, puguem creure que no comptaran amb nosaltres en un futur, inclús si aquella activitat no era del nostre interès.

Les xarxes socials tenen un paper fonamental en la creació d’aquest trastorn. Com s'hi sol mostrar només el més destacat, és molt fàcil caure en comparacions amb el que estan fent els altres i sentir que estem perdent-nos quelcom.

Xarxes socials i FOMO

Una dona mirant el seu mòbil. Getty Images / d3sign

Les persones amb baixa autoestima són més propenses a experimentar FOMO. L’exposició contínua a vides aparentment perfectes en línia pot empitjorar les seves inseguretats i fomentar la comparació social.

Com gestionar el FOMO?

1. La teràpia, especialment la cognitiva-conductual (TCC), és l’eina més recomanada per entendre les causes del FOMO i per desenvolupar estratègies per afrontar-lo. Aquesta pràctica modifica els pensaments, sentiments i comportaments negatius per altres de positius.

2. El mindfulness, o atenció plena, es podria considerar l’antítesi d’aquesta por, ja que ens connecta amb el moment present. Es pot practicar a través de la meditació o la respiració profunda. També va bé, simplement, parar atenció a l’entorn que ens envolta.

El mindfulness

Un home medita a la natura mentre el sol surt Getty Images / Nitas

3. Un altre aspecte clau és limitar l’ús de les xarxes socials. És millor establir unes hores específiques per fer-les servir que desinstal·lar-les. S’ha de trobar la forma de gaudir-les amb moderació. També cal desactivar les notificacions per reduir la necessitat constant de revisar el mòbil.

4. Practicar la gratitud enfoca la nostra atenció a allò que tenim en comptes d’allò que ens manca i genera sentiments positius i plens. La satisfacció ve del nostre interior, no de l’exterior i podem escollir a què li donem atenció.

5. Una bona estratègia és prioritzar les activitats presencials que fomentin el benestar i la connexió real. Practicar esports en grup, assistir a tallers creatius, fer voluntariat o simplement quedar amb amics sense pantalles ajuda a reforçar els vincles i a reduir la necessitat de comparació constant amb la vida digital.

Superar el FOMO és una feina gradual que requereix autoconsciència. Si canviem el focus cap a allò que ens aporta benestar, podrem vèncer el FOMO.