Enlaces accesibilidad

Miyuki Ishikawa: l'assassina en sèrie de nens amb més víctimes de la història del Japó

  • Segueix el rastre de sang de Miyuki Ishikawa, una matrona assassina de nadons al Japó de la postguerra
  • Parlem de crims al programa 'Sota Sospita' de Ràdio 4

Per

Miyuki Ishikawa: assassina en sèrie de nadons
Miyuki Ishikawa: assassina en sèrie de nadons al Japó

Quan en un crim hi ha nens i una dona pel mig, l'impacte social és inigualable. Miyuki Ishikawa és la protagonista d'un nou episodi del programa de Ràdio 4, 'Sota Sospita'.

Japó, 1945. Després de la Segona Guerra Mundial, el país va quedar completament arrasat. Les bombes atòmiques havien destruït tot i el territori ja estava ocupat pels aliats. Amb la dissolució de l'imperi, havia començat un canvi de paradigma cap a la democràcia, però la fam i la desolació encara envoltava el país. Molts infants van quedar totalment desemparats. Alguns perdien als seus pares i altres eren fruits de violacions i, seguidament, abandonats.

Iwo Jima, la batalla que va precipitar Hiroshima

Iwo Jima, la batalla que va precipitar Hiroshima

La matrona assassina

Nascuda l’any 1897, Miyuki Ishikawa, va estudiar a la universitat de Tòquio i, després de casar-se, va començar a treballar a la planta de maternitat de l’hospital Kotobuki. Tot i que va decidir no tenir fills, Miyuki era assistent de parts i, per tant, cuidadora i responsable de tots aquells nens desprotegits que no tenien pares. Però res més lluny de la realitat. Ningú es podria imaginar que acabaria convertint-se en l'assassina en sèrie amb més víctimes de tot el país.

Centenars de nadons van morir

La matrona assassina, com molts la coneixen, va deixar morir almenys 103 nounats durant aquella època. Si ploraven, tenien fam o set, els ignorava i els deixava patir fins a la mort. Molts cops anava a veure matrimonis amb poques possibilitats de tirar endavant i els persuadia amb la idea que era millor que ella cuidés dels seus fills. Els assegurava que a l'hospital estarien millor, per un "mòdic preu", això sí, de 4.000 yens.

Sabies que deixar morir algú en aquella època no era il·legal? Fins i tot, les seves pròpies companyes de feina, que veien el que feia, no podien fer res més que marxar i renunciar al seu lloc de treball. Allà va quedar Miyuki, sola a càrrec de desenes d'infants indefensos.

Miyuki Ishikawa va ser detinguda al 1948

Miyuki Ishikawa va ser detinguda al 1948 a Waseda

Va ser el 12 de gener del 1948, quan dos oficials del departament de policia de Waseda que es trobaven investigant el domicili de Nagasaki Ryutaro, treballador d'una funerària, van descobrir cinc sospitoses caixes de fusta sota terra. Després d'un interrogatori, aquest els va confessar que provenien de l'Hospital Kotobuki i que li pagaven 500 yens per cada caixa que portés al crematori.

Debat social

Es van descobrir més de 30 taüts i les autòpsies van determinar que els nadons no havien mort per causes naturals. Els cadàvers estaven desnodrits i tenien símptomes de pneumònia. Estava clar que les morts eren intencionals. Tot i que va ser difícil comptabilitzar el nombre de defuncions, la xifra oficial va ser de 103.

La matrona només va ser sentenciada a vuit anys de presó perquè abandonar un nadó no es considerava assassinat en aquell moment. Finalment, ella i el seu còmplice tan sols en van complir quatre. Se sap que Ishikawa va morir amb 90 anys el 1987. De la seva vida després de sortir de presó, no hi ha informació.

Aquest cas va servir per generar un debat social que va provocar un important canvi: la legalització de l'avortament. Paral·lelament, el 13 de juliol de 1948 es van instaurar la Llei de Protecció Eugènica, creada per prevenir el naixement de descendents "de mala qualitat", permetia al metge esterilitzar a les persones amb consentiment o sense. També es va instaurar un sistema d'examen nacional per les mainaderes.

Radio

anterior siguiente