Enlaces accesibilidad

Agricultors i pescadors demanen que es limiti el preu del gasoil per aturar la inflació

  • Asseguren que la situació que viuen és molt complicada, amb costos de producció de més del 50%
  • Entenen que són competències de la UE i donen suport al Govern central en la negociació amb Brussel·les

Por
Reunió del Govern amb el sector agrícola i pesquer al Consolat de Mar
Reunió del Govern amb el sector agrícola i pesquer al Consolat de Mar

Dues hores i mitja ha durat la reunió amb el Govern en què pescadors i agricultors han traslladat les demandes per fer front a les conseqüències de l'alta inflació, en especial del preu del combustible. Asseguren que es troben en una situació límit. "Els problemes que tenim ja venen d'enrere i ara es veuen agreujades.

Els costos de producció han augmentat desmesuradament amb increments de fins al 50% amb marges de beneficis molt petits

Si fa dos anys els pagesos estàvem al límit imaginau-vos com podem estar aquests darrers anys", explica Joan Simonet, president d'ASAJA. "Els costos de producció s'han encarit desmesuradament amb increments de fins al 50% amb marges de beneficis molt petits, xerram de cèntims", ha declarat Sebastià Ordines, d'Unió de Pagesos de Mallorca.

Entre les mesures el sector agrícola, les cooperatives han demanat que es crei un gasoil agrícola que estigui legislativament topat amb un màxim de preu o bé que es bonifiqui el gasoil que es gasta en el transport.

Més sobirania alimentària

Sabem que no podrem ser mai autosuficients al 100%, però sí que incrementar les possibilitats de producció local

Una de les reivindicacions amb més consens ha estat l'aposta per la sobirania alimentària i el producte local fet a les Balears. "Pensam que al llarg termini és important incrementar produccions a les Illes. Sabem que no podrem ser mai autosuficients al 100%, però sí que incrementar les possibilitats de producció", ha reclamat Simonet.

La societat ha de començar a demanar-se si vol tenir pagesos i pescadors i això té un cost

Des del sector pesquer, que ara mateix tenen gran part de la flota amarrada, alerten que la situació podria continua agreujar-se i provocar una aturada de producció. "La societat ha de començar a demanar-se si vol tenir pagesos i pescadors i això té un cost i no només ha de ser en qüestió d'imatge i turisme", ha dit Sebastià Ordines, president de la Federació de Confraries de Pescadors de Mallorca.

A l'espera de la UE i el Govern central

Les demandes han estat recollides per la Consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Mae de la Concha, que assegura entén i traslladarà al Govern central. Conscients que les competències en matèria d'agricultura i pesca les té la Unió Europea, els sectors han reclamat ajudes al Govern per fer front a la crisi inflacionista.