Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

A partir de dilluns Catalunya recupera la llibertat de mobilitat a tot el territori. El Govern ha donat el vistiplau aquest dijous despres de la reunió del Procicat per estudiar la situació epidemiològica. A la pràctica suposa aixecar el confinament comarcal a partir de dilluns. 

La Generalitat també ha anunciat que finalment es posa fi al tancament dels restaurants als centres comercials, vigent des de gener. Seguiran en aquest cas les mateixes regles que les resta i només podran obrir fins a les 17h tret que serveixin a domicili. 

Pel que fa als comerços podran obrir sense limitació de superfície però amb un aforament del 50% de l'ocupació.  La mateixa limitació de capacitat tindran els gimnasos i els centres de culte

El proper dilluns els estudiants de batxillerat i Formació Professional de Catalunya podran tornar a les classes de forma física. Fins ara estaven sotmesos a un regim de semi presencialitat en que es combinaven alguns dies presencials amb altres de virtuals.

Avui us hem explicat el temps que ens espera aquest divendres 23 d'abril, Sant Jordi. I és que després de tres dies de núvols, pluja i fresca... la previsió indica que gaudirem d'un Sant Jordi de sol i de molta bonança. Arrencarà de bon matí amb fresca i algunes boirines a les planes interiors, però majoritàriament tindrem sol, nuvolades de tarda al Pirineu que no deixaran pluja i núvols alts que durant la tarda arribaran per l'oest i pel sud de Catalunya. Les temperatures seran entre 2 i 6º més altes que aquest dijous, per tant a les hores centrals del dia, els termòmetres rondaran o superaran els 20º a moltes poblacions. Farà caloreta. 

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha assegurat que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s'hagi vacunat completament. Tampoc caldrà mantenir la distància social. Tot i això, l'ECDC ha puntualitzat que l'ús de les mascaretes i de les distàncies s'haurà de mantenir en "espais públics i grans concentracions independentment de l'estatus de vacunació dels presents".

Dilluns s'aixecarà el confinament comarcal i es permetrà la mobilitat a tot Catalunya. Els restaurants dels centres comercials podran reobrir. S'incrementen els aforaments a botigues i gimnasos i els estudiants de Batxillerat i cicles formatius podran fer totes les classes presencials. I hi haurà nous cribratges massius a les zones amb més contagis. Europa es planteja per primera vegada relaxar l'ús de la mascareta per a les persones ja vacunades.

El BBVA planteja acomiadar 3.800 treballadors. El tems diari de lectura s'ha doblat i el Gremi de Llibreters preveu que aquest Sant Jordi puguin recuperar part de la caiguda de vendes de l'últim any. A Catalunya només hi ha dos únics productors de roses, només el 2% de les vendes de la Diada seran d'aquí.

Les floristeries de Barcelona són optimistes amb les vendes a Sant Jordi després que l’any passat no es pogués celebrar per la pandèmia. La propietària de Flors Carolina de la Rambla, Carolina Pallés, és la quarta generació d'un establiment emblemàtic que ha venut a Josep Carner o Federico García Lorca i que enguany confia que la diada "anirà bé". El fundador de Rosistirem, Pau Culilles, és optimista i afirma que “la gent te ganes de celebrar Sant Jordi i regalar amor, esperança i vida després d’un any molt dur”.

  • El vaccí s'administra a partir de dijous a persones d'entre 70 i 79 anys
  • Catalunya supera per primera vegada les 100.000 vacunes posades en un dia
  • L'investigador d'ISGlobal, Quique Bassat, recorda que no hem d'oblidar el tercer món per aconseguir la immunitat global
  • La ciutat s'omple de llibreters i floristes que podran muntar parades davant l'establiment
  • L'Ajuntament de Barcelona recull en un compendi diferents obres que exploren la ciutat
  • Descobreix el mapa interactiu que et guia per les localitzacions dels llibres més reconeguts

Pere Navarro adverteix que "no necessàriament" la fàbrica de bateries elèctriques estarà a la parcel·la de la Zona Franca. El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona insisteix en el fet que es tracta d'una oportunitat, però explica que és un projecte que volen altres llocs d'Europa i, per tant, la competència és comunitària i no estatal. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, aposta per un projecte elèctric a la Zona Franca i la fàbrica de bateries elèctriques a prop de la SEAT. D'altra banda, reconeix que és "molt optimista": confia en que es recuperaran els llocs de treball perduts amb la marxa de Nissan i apunta que a la tardor coneixerem el projecte que ocuparà el seu lloc. Navarro també avança el projecte que preparen per als fons europeus, que generaria 500 llocs de treballs directes i 1.500 indirectes en una primera fase.

Arriben a Catalunya les primeres dosis de la vacuna de Janssen. En les pròximes hores es començaran a administrar "prioritàriament" a persones d'entre 70 i 79 anys, segons la ministra Carolina Darias. Sanitat descarta, de moment, administrar la vacuna d'AstraZeneca als menors de 60 anys. Els sindicats de Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya denuncien discriminació per part de la Generalitat a l'hora de vacunar-los. Entrevistem el doctor Antoni Trilla. El cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona creu que el ministeri està sent "excessivament prudent i garantista" amb la vacuna #AstraZeneca i celebra que no s'hagin complert els pitjors pronòstics després de Setmana Santa. Ens ajuden a analitzar la jornada: Toni Aira, Milagros Pérez Oliva i Astrid Barrio.

Els sindicats de Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya denuncien discriminació per part de la Generalitat a l'hora de vacunar-los. Asseguren que Salut només ha administrat fins ara dosis al 15% dels agents enfront del 80% dels efectius de Mossos d'Esquadra. Se senten indignats i hi veuen criteris polítics més enllà dels sanitaris. Ara el ministeri de Sanitat ha decidit assumir la seva vacunació. Seran els mateixos sanitaris dels dos cossos els que l'administraran als seus companys. La ministra Carolina Darias diu que es farà amb celeritat, en qüestió de dies.

Salut nega cap discriminació. Admet que va trigar un mes a arrencar la vacunació per problemes en l'entrega del cens. Després, recorden, es va decretar la suspensió d'AstraZeneca i posteriorment es va limitar d'edat als majors de 60 anys.

El Govern preveu permetre la mobilitat a tot Catalunya a partir de dilluns. El Ministeri de Sanitat ha començat a distribuir a les autonomies les 146 mil dosis de Janssen que tenia retingudes. Tot i que les dades de contagi estan millorant a la plana de Lleida, hi ha comarques on han pujat les darreres setmanes. Polèmica per la no vacunació dels agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya. La diada de Sant Jordi 2021 comença a Barcelona marcada per la pluja. Últim dia de judici pel crim de la Laia, la nena de Vilanova presumptament assassinada per un veí. Fracassa el projecte de la Superlliga Europea després de la renuncia dels clubs anglesos.

El Temps (21/04/2021)

A l'abril cada gota val per mil

“A l’abril, cada gota val per mil” i és que la pluja d’aquests dies ens feia falta i és molt bona pels camps. Però també recordarem un altra dita: “Per l’abril no et treguis ni un fil” perquè enguany és ben certa, passen els dies i l’ambient continua sent força fresc. Aquesta s’obriran algunes clarianes tindrem ullades de sol... però reapareixeran els ruixats al Pirineu, Prepirineu, Ports i també punts del Prelitoral. Farà fresca. Demà, durant el matí el cel estarà molt ennuvolat a tot arreu i la pluja quedarà concentrada al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, tot i que de resquitllo pot ploure a Ponent. Durant la tarda s’obriran moltes clarianes, el cel quedarà variable, amb ullades de sol... però es reactivaran els ruixats a l’àrea pirinenca i en zones de muntanya del Prelitoral i dels Ports. Les temperatures no remuntaran. 

El Govern preveu permetre la mobilitat per Catalunya a partir de dilluns. El Ministeri de Sanitat ha començat a distribuir a les autonomies les 146 mil dosis de Janssen que tenia retingudes. Tot i que les dades de contagi estan millorant a la plana de Lleida, hi ha comarques on han pujat les darreres setmanes. Polèmica per la no vacunació dels agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya. Sant Jordi 2021 arriba a Barcelona marcat per la pluja. Últim dia de judici pel crim de la Laia, la nena de Vilanova presumptament assassinada per un veí. El jutge del cas de la violació múltiple de Sabadell ha ordenat avui l'ingrés a presó d'un dels 3 condemnats.

En marxa a aquesta hora l'última sessió del judici contra l'assassí confés d'una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú, centrada avui en els informes finals de les parts. A aquesta hora ho fa l'acusació particular qui ha titllat de grotesc el relat de l'acusat. Prèviament, la fiscal del cas ha desacreditat un per un els arguments de la defensa. Veu incompatibles totes les proves exposades en el judici amb la versió de l'acusat, que ahir, recordem, atribuïa els fets a una al·lucinació pel consum de drogues. La fiscal considera acreditat el mòbil sexual del crim.

A partir de dilluns Catalunya podria recuperar la llibertat de mobilitat a tot el territori. El Procicat s'ha reunit aquest dimecres per abordar la situació epidemiològica i tot indica que decidirà aquest dijous aixecar el confinament comarcal. L’actual retrocés dels contagis i sobretot de la pressió sobre els hospitals de la quarta onada de la pandèmia permetrà relaxar les restriccions. En les darreres dues setmanes el Govern ha tingut sobre la taula el debat sobre la possibilitat d’ampliar el confinament comarcal a l’àmbit de les vegueries o fins i tot les regions sanitàries. La decisió es comunicarà aquest mateix dijous.

Un altre dels debats en el que han insistit des del sector de la restauració és el de recuperar l’activitat dels serveis als vespres. De moment, la Generalitat aposta per posar fi al tancament dels restaurants als centres comercials, vigent des de gener. Seguiran en aquest cas les mateixes regles que les resta i només podran obrir fins a les 17h tret que serveixin a domicili.