Enlaces accesibilidad
Crisi educativa

Els manifestants de la UB aconsegueixen negociar amb els rectors i abandonen l'edifici

  • Després de dos dies, els manifestants marxen de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona
  • Els rectors els han ofert un calendari de reunions per a negociar que finalitzarà el pròxim 13 de maig
  • Els estudiants reclamen l'equiparació dels preus del grau i els de màster, entre altres mesures

Per
UB ocupada
UB ocupada

Els estudiants han abandonat l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) després d'aconseguir una porta oberta a la negociació amb els rectors de les universitats públiques catalanes. Els manifestants estaven ocupant l'edifici des d'aquest passat dimarts per demanar "compromís" per part dels rectors amb la crisi educativa.

Així ho ha confirmat la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Anna Clua, després de la reunió que els estudiants han mantingut aquest matí amb el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i rector de la UAB, Javier Lafuente, amb el rector de la UB, Joan Guardia, i amb el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy.

Els estudiants desocupen el rectorat i convoquen vaga pel 13M | Lourdes Gata

Porta oberta a la negociació

La protesta no ha acabat com els estudiants esperaven, però han aconseguit obrir una porta a la negociació. Els rectors no han signat l'acord que els estudiants demanaven en suport a les seves demandes, però "ens han ofert un calendari de reunions per a negociar que finalitzarà el pròxim 13 de maig". Aquest dia està previst que hi hagi una jornada de vaga estudiantil que "podríem desconvocar en funció de les negociacions", segons ha afirmat Anna Clua.

UB ocupada

UB ocupada RTVE Catalunya

'Compromís contra la crisi educativa'

Els estudiants demanen als rectors que donin suport a l'equiparació dels preus dels graus i els màsters universitaris o un "pla de xoc" per a defensar el català i protocols feministes, entre altres punts que recull la carta 'Compromís contra la crisi educativa'. Els estudiants la van fer pública a principis d'aquest mes d'abril, amb la demanda que la subscrivissin els rectors de les universitats públiques catalanes.

Els cinc punts són:

  • Equiparació dels preus de grau i els de màster
  • Remuneració obligatòria de les pràctiques
  • Suport per a l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública
  • Pla de xoc per al català davant l'"emergència lingüística"
  • Implantar protocols feministes efectius i revisar els plans docents des d'una perspectiva de gènere

Per a aconseguir el suport dels rectors, els estudiants han mantingut blindats des d'aquest passat dimarts amb barricades els accessos a l'edifici històric de la UB, situat en la Gran Via de Barcelona, en ple centre de la ciutat, impedint l'entrada d'estudiants i professorat.

Representants del Sepc ja es van reunir dimarts a la tarda amb l'Acup, que va assegurar tenir "bona sintonia" amb les seves demandes, per a demanar el compromís dels rectors enfront de la crisi educativa en la qual consideren que estan immerses les universitats públiques en el marc de la pandèmia.

L'ocupació ha estat el segon acte de mobilització dels estudiants per a exigir el "compromís" i la "implicació" dels rectors "en la defensa de la universitat", ja que el passat 14 d'abril van tallar l'avinguda Diagonal de Barcelona a l'altura del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya.