Enlaces accesibilidad
Pla de vacunació

Comença la vacunació amb Janssen a Catalunya

  • El vaccí s'administra a partir de dijous a persones d'entre 70 i 79 anys
  • Catalunya supera per primera vegada les 100.000 vacunes posades en un dia
  • L'investigador d'ISGlobal, Quique Bassat, recorda que no hem d'oblidar el tercer món per aconseguir la immunitat global

Per
El grup d'edat d'entre 70 i 79 anys seran els beneficiaris de Janssen

Catalunya ja ha rebut les primeres 24.000 dosis de la vacuna de Janssen, tan bon punt el Ministeri de Sanitat n’ha reprès el repartiment a les comunitats autònomes. La intenció de Salut és administrar-les de forma immediata per avançar en el procés de vacunació contra el coronavirus. Les primeres dosis de Janssen es posaran aquesta mateixa tarda a les persones d'entre 70 i 79 anys.

Catalunya rebrà en les pròximes hores les 24 mil dosis de Janssen | Anna Bañeres

Després d'analitzar els casos de trombes lligats a baixos nivells de plaquetes, l'Agència Europea del Medicament (EMA) continua recomanant l'administració de la vacuna desenvolupada per Janssen en entendre que els seus beneficis excedeixen els seus riscos.

Els grans oblidats

La Ponència de Vacunes havia establert que Janssen se subministrés en el grup d'edat d'entre 70 i 79 anys, el més retardat en la campanya d'immunització. És un col·lectiu que té un alt risc de patir covid de manera greu o molt greu i són els que proporcionalment han tingut menys vacunes. Amb la vacuna de Janssen, es podria resoldre aquesta desigualtat.

Catalunya supera les 100.000 vacunes posades en un dia

Els equips de vacunació havien administrat a Catalunya fins ahir un total de 2.215.286 dosi de vacunes contra la COVID-19, de les quals ahir es van inocular 101.435 dosi, nou rècord diari, amb el que un 24,7% dels catalans majors de 16 anys ja ha rebut una dosi de la vacuna, dels quals un 8,7% ja han completat la pauta de dues dosis.

Amb els més de dos milions de dosis posades fins ahir, un 21% del total de la població catalana ja ha rebut una dosi -un 24,7%, sense comptar als menors de 16 anys- i un 7,7% ja ha completat la pauta d'immunització.

Segons les dades del Departament de Salut facilitats aquest dijous, ahir es van inocular 101.435 dosi, superant per primera vegada les 100.000 injeccions posades en un només dia, de les quals 26.208 van ser primeres dosis i 75.227 segones.

Aquesta setmana han arribat a Catalunya de 193.050 dosi de Pfizer, 56.700 d'AstraZeneca i 24.000 de Janssen.

Rastreig i cribratge

Sanitat presenta una nova iniciativa per intentar anar un pas endavant del virus: rastreig i cribratge. La setmana que ve arrencarà una estratègia que es fonamenta en la capacitat de 4 laboratoris que analitzaran 15.000 PCR al dia.

Els beneficis superen els riscos

L'investigador de l'ISGlobal, Quique Bassat, celebra que se segueixi vacunant amb Janssen, ja que, com AstraZeneca, són vacunes segures i els beneficis superen els riscos. Bassat ha reconegut en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga que el col·lectiu d'entre 70 i 79 anys han estat els grans oblidats.

No mesclar vacunes

En relació amb la vacuna d'AstraZeneca, l'epidemiòleg defensa que no s'han de mesclar vacunes, ja que manquen dades sobre què pot passar. Considera que té més risc administrar una segona dosi diferent que administrar el mateix vaccí a aquells que ja han rebut la vacuna britànica.

Vacunar als nens?

També aposta per plantejar la vacunació als menors que són potencials portadors del virus. Per últim, recorda que per assolir la immunitat s'ha de vacunar globalment i no hem d'oblidar el tercer món, que viuen una situació molt diferent que la que tenim aquí.