Enlaces accesibilidad
Lingüística

A la carretera hi ha trànsit o tràfic?

  • Trànsit en castellà és "tráfico" i no té res a veure amb droga
  • Cada transport té el seu pro i el seu contra

Per
A la carretera hi ha trànsit o tràfic?
La Shalana explica la diferència entre trànsit i tràfic i quan s'ha d'utilitzar cada mot.

Dins d’una oficina hi ha tota mena de gent. Els que hi arriben amb transport públic, els que hi van amb bicicleta, els que són més de cotxe o els que no canviarien per res del món la motocicleta. La realitat és que no n’hi ha cap que sigui millor que l’altre. Cada transport té els seus pros i els seus contres.

Si vas en transport públic, la cosa no depèn de tu. Puges, seus (si trobes lloc), et poses a llegir o a mirar Tiktok, i baixes a la parada que desitges. Amb bicicleta has de vigilar una mica més… Sobretot si no vols morir aixafat per un autobús. I els que van en cotxe o motocicleta, si hi ha una cosa que han de tenir en compte a l’hora de sortir de casa i no arribar tard, és el trànsit. Que no tràfic.

Trànsit o tràfic

Quan algú diu “a la carretera hi ha molt de tràfic” t’hauries d’imaginar un munt de cotxes aturats i la gent passejant-se comprant i venent droga. Perquè si hi ha tràfic és que hi ha gent que trafica.

Ara bé, si es diu que a les carreteres hi ha molt de trànsit tot quadra força més. Perquè si hi ha trànsit el que hi ha és gent, o cotxes —i camions i autobusos…— transitant.

És cert que en castellà del trànsit en català en diuen tráfico. Però en aquest cas el castellà va per una banda i el català per una altra. No sempre podem anar compenetrats. El problema? Que molts fan que la paraula tràfic en català sigui un barbarisme quan ens estem referint al trànsit.

Si vols aprendre a parlar bé el català i fer-te el xulo amb els col·legues, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Cataunya.