Enlaces accesibilidad
Trànsit

Creix la mortalitat a les carreteres catalanes

  • En el primer trimestre de l'any han mort 34 persones en accidents de trànsit, un 6% més que l'any passat
  • El març ha estat un mes especialment negre, amb 14 víctimes mortals
  • Trànsit defensa l'efectivitat de les mesures implantades, mentre entitats de víctimes reclamen més prevenció

Per
Efectius dels cossos d'emergències retiren un vehicle sinistrat i incendiat al Perelló | ACN
Efectius dels cossos d'emergències retiren un vehicle sinistrat i incendiat al Perelló | ACN

Un total de 34 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes en 28 accidents mortals durant el primer trimestre del 2023. Es tracta d'un 6,25% més que en el mateix període de l'any passat (32), segons el balanç que ha publicat aquest dissabte el Servei Català de Trànsit.

Ara bé, si es comparen les xifres amb les del 2019, any de referència per al compliment dels objectius de reducció de sinistralitat del Pla de Seguretat Viària 2020-2023, s'han registrat 3 morts menys i 8 sinistres mortals menys (37 víctimes i 36 accidents).

De fet, les xifres d'enguany estan marcades per un mes de març que ha estat especialment negre, ja que hi ha hagut 14 víctimes mortals, i s'han registrat dos accidents gravíssima amb tres víctimes cadascun: un a la TV-3022 al Perelló (Baix Ebre), i l'altre a la C-53 a la Fuliola (Urgell)

Més morts a la xarxa viària

Les entitats que treballen estan posen atenció en el fet que la xifra d'accidents no hagi baixat de forma significativa des de fa anys. Demanen més tasques de prevenció i que s'implementin mesures recomanades pels experts, com ara adaptar les vies amb més senyals, limitacions i radars.

Preocupa l'elevada sinistralitat dels motoristes

De les 34 víctimes mortals registrades aquest primer trimestre del 2023, 30 són homes i 4 dones. D’aquests 30 homes, 18 eren conductors, 8 passatgers i 4 eren vianants. En el cas de les 4 dones mortes, una era conductora i tres viatjaven de passatgeres. Les dades de sinistralitat d’aquests tres primers mesos també mostren un percentatge elevat d'homes entre els ferits de gravetat: dels 159 ferits greus en accident de trànsit, 118 són homes i 41 són dones.

Pel que fa als col·lectius vulnerables, de les 34 víctimes mortals, 4 són vianants i 8 són motoristes (6 dels quals només aquest març). En aquest sentit, Trànsit alerta que el nombre de motoristes morts ha pujat clarament respecte al 2022, ja que en el primer trimestre únicament es van haver de lamentar tres víctimes mortals.

Tipologia dels accidents

Pel que fa als tipus de sinistres, dels 28 accidents mortals, 7 han estat col·lisions amb un sol vehicle i 21 amb més d'un vehicle implicat, 11 de les quals han estat xocs frontals. El 53% de les víctimes mortals (18 de 34) s'han registrat en cap de setmana o vigília de festiu. Destaca també la reducció de mortalitat a l'AP-7, on aquests tres primers mesos hi ha hagut dues víctimes mortals i, en el mateix període de l'any passat, se n'havien registrat sis.

Per demarcacions, a la xarxa viària de Barcelona hi ha hagut 13 víctimes mortals, 9 a Tarragona, 8 a Lleida i 4 a Girona. D'aquests tres primers mesos destaca positivament el descens de víctimes mortals a les carreteres gironines, atès que s'ha passat de 10 morts el 2022 a 4 enguany, i negativament l'increment de persones mortes a les carreteres de Lleida, que han passat de les 2 de l'any passat a les 8 d'enguany.