Enlaces accesibilidad
Sinistralitat

Les carreteres catalanes amb més accidents es troben a la província de Barcelona

  • Els accidents greus i mortals han disminuït un 7%, segons l'estudi del RACC
  • Els motoristes es veuen involucrats en el 44% dels accidents greus o mortals

Per
Els deu trams amb més accidents mortals i greus de moto es concentren a la regió metropolitana de Barcelona.
Els deu trams amb més accidents mortals i greus de moto es concentren a la regió metropolitana de Barcelona.

Els trams de carretera més perillosos per circular de Catalunya estan encapçalats per l’Arrabassada, entre Sant Cugat i Barcelona, la B-502 entre Vilassar de Mar i Argentona, i la BV-5001, entre Martorelles i Vilanova del Vallès, totes tres amb risc molt alt.

Reducció de la sinistralitat a les carreteres

A més a més, un 44% dels accidents greus o amb víctimes mortals està involucrada alguna motocicleta, malgrat representar un 2,3% de la mobilitat. Són dades de l’estudi EuroRAP que ha fet el RACC sobre els anys 2020-2022 i el risc d’accident per cada tram de carretera.

Baixa la sinistralitat

Els accidents greus i mortals han disminuït un 7%, mentre que la mobilitat global ha augmentat lleugerament, un 0,4%. Aquestes variacions fan que la perillositat hagi disminuït un 7,4% en el global de la xarxa viària analitzada.

Per demarcacions, Barcelona és on hi ha més trams amb risc molt alt, un 16% del total. D'altra banda, Lleida és la que té el percentatge més elevat de quilòmetres amb risc alt (28%) i Girona i Tarragona són les que tenen els percentatges més baixos (21%).

Les carreteres més perilloses

En l'estudi d'enguany, el llistat de 10 trams considerats com els més perillosos de Catalunya són tots vies convencionals de calçada única. L’Arrabassada torna a ser la primera carretera pel que fa al risc, i en el 91% dels accidents hi té a veure una moto. D'altra banda, el tram que acumula més accidentalitat greu per quilòmetre es troba a l’A-2, al seu pas pel Baix Llobregat, on es comptabilitzen 11 accidents.

Les tres carreteres catalanes més perilloses estan a Barcelona

Les segueixen la BV-1201 entre Olesa de Montserrat i Castellbisbal, la GI-641 entre Torroella de Montgrí i l’Estartit, la C-63 de Lloret a Vidreres, la TP-7225 de Reus al Morell, la C-243a de Sant Sadurní d’Anoia a Vilafranca del Penedès, la C-13 de Lleida a la Sentiu de Sió, i la BP-2151 de Sant Sadurní a Sant Pere de Riudebitlles.

Altres vehicles

Pel que fa a la concentració d’accidents de vehicles pesants, se situa a l’AP-7, entre l’enllaç de la C-60 al Vallès Oriental i l’enllaç al Papiol, al Baix Llobregat, el que es deu especialment a l’elevada sinistralitat de la via l’any 2022 condicionada per la fi dels peatges.

Els accidents de bicicleta per quilòmetre es donen amb més freqüència a l'N-340 a Cervelló, la BP-1413 de Cerdanyola a Sant Cugat, l'N-II de Mataró a Montgat, i la C-31C de Sant Boi al Prat de Llobregat.