Enlaces accesibilidad
Roses i llibres

Arriba el Sant Jordi més desitjat

Per
Els llibreters tenen bones perspectives per aquest Sant Jordi
Els llibreters tenen bones perspectives per aquest Sant Jordi

La d'aquest 2023 serà una diada de Sant Jordi de rècord, la més gran i amb més oferta. Un gran desplegament arreu de Catalunya amb més parades, més grans, i més autors i autores signant. I amb més recorregut perquè, com que cau en diumenge, s'han pogut instal·lar punts addicionals de venda a l'exterior.

El sector confia que aquest Sant Jordi sigui un èxit i preveu repetir l'1'7 milions de llibres venuts l'any passat, que van suposar 22 milions i mig d'euros de facturació. Mentrestant, els floristes esperen vendre 6 milions de roses.

El Sant Jordi més esperat

El fet que enguany el 23 d'abril caigui en cap de setmana ha beneficiat hotels i restaurants. Alguns establiments calculen que podran triplicar la facturació. I és que aquests dies són moltes les persones de fora que s'acosten a Catalunya per viure in situ una de les tradicions més boniques i un dels dies més especials de l'any. És el cas de la Claudia i la Raquel que han vingut de Málaga i Madrid en autobús per viure el Sant Jordi a Barcelona.

Res pot espatllar l'èxit d'aquest Sant Jordi

Sant Jordi a Barcelona

A la ciutat de Barcelona la festa s'estén per tots els districtes i s'arriba a xifra rècord de parades de llibres, 320, un 11% més; les signatures d'autors es reparteixen en 213. Es consolida, per evitar aglomeracions al centre, la superilla literària del Passeig de Gràcia de 9h a 21h, un gran eix perimetrat des de Gran de Gràcia que recupera La Rambla i que arriba gairebé fins al mar. Sense oblidar altres espais com el Passeig de Lluís Companys i el de Sant Joan, dedicat al còmic i les novel·les gràfiques.

La superilla literària de 2023 | Ajuntament de Barcelona

La superilla literària de 2023 | Ajuntament de Barcelona

Els principals punts de venda als districtes de la capital catalana són:

  • Ciutat Vella: la Rambla, plaça Reial i passeig de Lluís Companys.
  • L’Eixample:L’Eixample: plaça de Catalunya, plaça de la Universitat, rambla de Catalunya i passeig de Sant Joan (entre la plaça de Tetuan i l’Arc de Triomf).
  • Sants-Montjuïc: rambla de Sants i carrer de la Diputació.
  • Les Corts:Les Corts: avinguda de la Diagonal (entre el carrer de Joan Güell i el carrer de Pau Romeva, al costat mar) i plaça de Valdivia.
  • Sarrià - Sant Gervasi:: plaça de Sarrià.
  • Gràcia: carrer Gran de Gràcia (entre el carrer Sèneca i la rambla del Prat), plaça de Nicolás Salmerón, plaça de la Vila de Gràcia i Jardinets de Gràcia.
  • Horta-Guinardó: plaça d’Eivissa i la zona delimitada pel carrer de Tajo, entre la baixada de la Plana i la baixada del Mercat.
  • Nou Barris: marquesina de la Via Júlia (entre el carrer d’Argullós i el carrer de Joaquim Valls), i plaça del Virrei Amat (a la cruïlla del carrer de Felip II i el carrer de la Jota).
  • Sant Andreu: places d’Orfila i del Comerç i carrer del Segre (entre el carrer del Pont i el carrer del Cinca).
  • Sant Martí: rambla del Poblenou (entre el passeig de Calvell i l’avinguda de la Diagonal), carrer del Cabanyal i carrer de la Sèquia Comtal.

Sant Jordi a Tarragona, Girona i Lleida

La Diada de Sant Jordi a Tarragona té com a centre neuràlgic les parades de llibres i roses a la Rambla Nova. Aquest 2023, les parades estan obertes des de les 9h del matí fins a les 21h. A les 19 h hi ha la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer, i a les 20h es fa l'actuació castellera de les quatre colles de la ciutat al capdamunt de la Rambla Nova.

A la ciutat de Girona, l'esplanada de la Copa centra l'activitat dels paradistes de roses i llibres. Un total de 31 parades de professionals es concentren en aquest espai. L’horari d’obertura al públic és de 9 a 22 h i l’entrada és gratuïta. L’accés es fa per la porta del passeig de la Devesa. La Plaça de l'Assumpció al barri de Sant Narcís compta per primera vegada amb un mercat de llibres, revistes, CD i discs de vinil nous i de segona mà i roses.

Pel que fa a Lleida, els gremis confien que el temps acompanyi per poder celebrar un bon Sant Jordi a la capital del Segrià, tot i que el fet que la diada enguany caigui en diumenge fa rebaixar lleugerament les expectatives. L'avinguda Francesc Macià i la rambla de Ferran són de nou l'epicentre de la diada amb desenes de parades de llibres i roses. Es confia en la gran quantitat de noves publicacions d'autors locals, i els flequers esperen vendre un 15% més de pa de Sant Jordi que l'any passat.

Llibres, roses i activitats solidàries

Més novetats editorials, més parades i també més punts amb signatures d'autors a la capital i a la resta del país fan preveure una diada massiva com les d'abans de la pandèmia. I també amb més presència d'autors, que un dia com aquest fan les delícies dels lectors. És el moment oportú perquè es produeixi aquest intercanvi d'opinions i el contacte directe que la pandèmia va dificultar durant molt de temps.

A l'hora de recomanar llibres per comprar o regalar, funciona la fórmula tradicional de tota la vida de demanar consell a la llibreria, però cada cop està més en auge l'ús de les xarxes socials i les comunitats lectores que s'hi formen.

Tik Tok, per exemple, s'ha convertit en un espai cada vegada més utilitzat en aquest sentit, sobretot entre la població més jove. La Maryam Assakat és una 'booktoker', és a dir, que aprofita aquesta xarxa per parlar de llibres i fer propostes als seus milers de seguidors.

Diverses maneres de prescriure llibres

Pel que fa a les roses, es calcula que se'n vendran uns sis milions a uns preus similars als de l'any passat. Moltes parades i establiments ja estan venent des de divendres a la tarda i han aprofitat tot el cap de setmana. L'activitat prèvia dels majoristes de Mercabarna-Flor ha estat si fa o no fa semblant a la del 2022. Una de cada tres roses que es venguin a Catalunya passaran per aquest punt del Baix Llobregat.

La immensa majoria de roses són importades. Colòmbia es manté com a primer proveïdor de roses del Sant Jordi, amb el 62% del total. A força distància està l'Equador (20%) i els Països Baixos (15%). Les flors de producció local representen únicament un 3% de les vendes pel tancament d'explotacions i la manca de relleu generacional als vivers, tradicionalment situats al Maresmes i Tarragona.

D'altra banda, com que sortosament els problemes que va comportar la pandèmia estan cada vegada més llunyans, el Sant Jordi també aconsegueix recuperar la seva faceta més humana i solidària. I això ho noten els col.lectius més vulnerables, com ara la gent gran. La Fundació Amics de la Gent Gran porta aquests dies roses i llibres a casa dels avis i, per primer cop des de l'esclat de la pandèmia, també en poden duur a les residències.

Roses i llibres per a la gent gran

Creu Roja organitza el projecte 'Llegim pels nostres drets' amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la lectura i aconseguir 3.500 llibres per entregar-los a nens i adolescents en situació de vulnerabilitat que participen en programes d'aquesta institució a Catalunya. Creu Roja ha desenvolupat també diversos tallers de lectura, manualitats i conta-contes entre altres activitats.

Els contes ajuden a prevenir problemes mentals

La Fundació Arrels proposa regalar 'roses, llibretes o targeters d'Arrels' fets a mà per persones que viuen o han viscut al carrer per a col·laborar en l'atenció a tots els que pateixen aquesta emergència habitacional. I Càritas Diocesana de Barcelona torna a vendre roses solidàries a la seva parada habitual instal·lada a la plaça de la Catedral de la capital catalana.