Enlaces accesibilidad

El PSC vol derogar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament

Per
Salvador Illa intervé en un acte del PSE a Vitòria
Salvador Illa intervé en un acte del PSE a Vitòria amb l'alcaldesa Maider Etxebarria

Les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament podrien tenir les hores contades. El PSC ha registrat aquest dilluns la proposició per modificar la llei que també afecta les assignacions als familiars. Els socialistes volen reduir els imports i limitar-los a només mig any. El líder dels socialistes, Salvador Illa, ha defensat la mesura en un acte de precampanya de les eleccions municipals a Vitòria, assegurant que el context en què va néixer la norma ha canviat.

Salvador Illa defensa la proposició per retirar "privilegis" als expresidents del Parlament | Núria Alcalá

El PSC defensa que la ciutadania ja no entén que es mantinguin privilegis als expresidents del Parlament. Illa manté que aquestes pensions, impulsades als anys 80, reconeixien una trajectòria política exercida en gran part en la clandestinitat i assegurava als expresidents del Parlament més recursos per la seva jubilació.

La proposició que afectaria Laura Borràs si és inhabilitada és vista amb bons ulls, de moment, pels comuns. Esquerra tampoc es tanca en banda, advertint que aquest tipus de mesures també s'ha de traslladar al Congrés i el Senat.

Limitar el sou i la durada

La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l'ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys. El PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos.

Comuns i PSC volen deixar Borràs sense el sou d'expresidenta del Parlament | Elena Garcia

L'actual norma també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos.

El cas de Borràs en qüestió

La reforma afectaria 5 expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent. En el cas de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, just el 12 de març s'han complert dos anys de la seva presidència, però està suspesa des del juliol passat. Així doncs, amb l'actual llei podria estar en qüestió si té dret a la pensió vitalícia, ja que requereix un mínim de dos anys al càrrec.