Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 4 d'abril de 2023 | El PSC registra una proposició de llei per destituir membres de la Mesa del Parlament

  • L'atur baixa en gairebé 3.000 persones en març a Catalunya
  • El Govern permetrà omplir les piscines d'ús comunitari durant l'estiu
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Ferran Pedret i Alícia Romero - Notícies avui a Catalunya
Els diputats del PSC, Ferran Pedret i Alícia Romero al registre del Parlament

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la situació de sequera que continua a Catalunya. El Govern ha abordat diferents mesures per intentar fer front a la sequera com les ajudes als municipis per millorar les infraestructures d'abastiment d'aigua. D'altra banda, es permetrà omplir les piscines d'ús comunitari com les de titularitat municipal.

Per una altra banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha registrat la proposta de reforma del reglament del Parlament per posar fi a la situació d’interinitat de la presidència de la cambra i que afecta Laura Borràs.

En l'àmbit econòmic, l'atur continua amb la tendència positiva i el març es tanca amb la millor xifra de reducció de desocupats en 15 anys a Catalunya.

Resum notícies a Catalunya: 4 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:00

    Els Bombers van fer 13 rescats de muntanya el cap de setmana

     

    Els Bombers de la Generalitat van fer 13 rescats de muntanya l'últim cap de setmana i han demanat "extremar les mesures de seguretat" en les activitats a la natura durant els festius de Setmana Santa. Els Bombers han assenyalat que durant el cap de setmana també van efectuar sis cerques i un rescat al mar.  El departament d'Interior ha fet "una crida a la població per gaudir del medi natural amb seguretat i civisme durant les vacances de Setmana Santa".
     

  • 16:33

    Palamós se suma fer servir l'aigua freàtica per netejar els carrers per la sequera

     

    L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) utilitza aigua freàtica per netejar carrers i estalviar així recursos hídrics arran de la situació de sequera. Aquesta aigua, no potable, s'extreu d'un pou municipal ubicat a les instal·lacions esportives de 'Josep Massot i Sais', on un camió cisterna la carrega per ser distribuïda posteriorment entre els equips autònoms de neteja. Aquest recurs s'utilitza només per a la neteja viària i no suposa cap reducció de la disponibilitat d'aigua per als domicilis. L'equip de govern està valorant poder destinar una part del subministrament freàtic al reg de jardins i parcs municipals.

  • 15:00

    Els raiers de Coll de Nargó canviaran la data d'aquesta tradició per la situació de sequera.

     

    La 34a Baixada dels Raiers de Coll de Nargó s'avança aquest any i se celebrarà aquest dissabte 8 d'abril en comptes de l'agost, perquè "el canvi de les condicions climàtiques i el baix cabal del riu a l'agost estan fent molt difícil poder mantenir" la tradició a l'estiu. L'Associació de Raiers de Coll de Nargó ha recordat que serà el primer descens després que la Unesco el va declarar patrimoni immaterial de la humanitat. "Malgrat que aquesta primavera no està representant una millora significativa del cabal del riu per la falta de pluges", la voluntat de l'Associació és allargar el recorregut com es feia en les primeres edicions.
     

  • 14:30

    3 dies de dol a Rubí per la mort de dos excursionistes al Carlit

     

    Rubí decreta 3 dies de dol per la mort dels dos excursionistes en una tempesta de neu al cim del Carlit, als Pirineus Orientals a França.  Segons Jordi Merino, president de la Federació d'entitats excursionistes de Catalunya, tenien una àmplia experiència en muntanya.
     

  • 14:04

    Camions cisterna subministren aigua freàtica als vehicles de neteja de Barcelona

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha implementat un nou sistema de distribució d'aigua freàtica per als serveis de neteja, parcs i jardins. Fins ara, els vehicles s'abastien directament dels hidrants per als usos habituals, però amb la sequera, es farà a través d’una vintena de camions cisterna de grans dimensions. A causa de la situació d’excepcionalitat, el consistori ha augmentat l’ús d’aquest tipus d’aigua en els serveis municipals. Concretament, en el 100% dels serveis de neteja i en bona part del seu ús per al reg.

  • 13:00

    El Govern permetrà omplir les piscines comunitàries durant aquest estiu

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que tot i la situació de sequera s'ha considerat que durant els mesos d'estiu no es restringeixi omplir i reomplir les piscines d'ús comunitari com són les municipals. Plaja ha recordat que s'ha de modificar el pla especial de sequera que preveu que en fase d'excepcionalitat no es puguin omplir. En tot cas, seguirà prohibit omplir les piscines privades.

     

    L'executiu també ha aprovat ajudes de 90 milions d'euros perquè els ajuntaments millorin les infraestructures municipals d'aigua i publicarà un llistat del consum per municipi i les pèrdues que tenen. En aquest sentit, es requeriran mesures d'estalvi als grans consumidors d'aigua. 

  • 12:31

    L'aeroport del Prat tornarà a oferir vols directes a la Xina a partir del juny

     

     

    L'aeroport del Prat tornarà a oferir vols directes des de Barcelona fins a la Xina a partir de l'1 de juny. En concret, l'aerolínia Air China oferirà tres vols setmanals -dimarts, dijous i dissabte- que connectaran la capital catalana i Pequín. Air China ja oferia aquesta ruta fins al 2020, quan la va suprimir per la pandèmia, i, per tant, la recupera tres anys després. Tot i això, ho fa amb un trajecte menys, ja que fins aleshores es feien quatre freqüències setmanals. 

  • 12:11

    PREMIS CONTINUARÀ | Les escriptores Olga Merino i Marta Orriols i l'escriptor Juan Gómez Bárcena, l'actriu Zoe Stein i l'actor Dafnis Balduz, l'editora Laura Claravall, les músiques Núria Graham i Maria Rodés, són alguns dels premiats de la 25a edició dels Premis Continuarà. 

    Els premis que lliura RTVE a Catalunya són un reconeixement a professionals que han destacat als seus àmbits durant aquest any, es lliuraran el 22 d'abril a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona, punt de trobada de l'àmbit cultural i de la societat catalana.
     

  • 12:07

    El PSC registra una proposició de llei per poder destituir membres de la Mesa del Parlament

     

    El PSC-Units ha registrat aquest dimarts una proposició de llei per introduir en el Reglament del Parlament un mecanisme de destitució del càrrec als membres de la Mesa i de les meses de les comissions amb dos articles nous. La portaveu del PSC a la cambra catalana, Alícia Romero, ha defensat que es tracta de resoldre una "llacuna" del Reglament. 

     

    El text preveu la destitució dels membres de la Mesa del Parlament i les meses de les comissions en les següents situacions: la pèrdua de condició de diputat per qualsevol causa legal o reglamentàriament establerta; la renúncia expressa a la condició de membre de la Mesa; deixar de pertànyer al grup parlamentari del qual formava part en el moment de ser elegit com a membre de la Mesa, o la remoció del càrrec acordada pel ple per majoria absoluta.
     

  • 11:49

    Detingut un home que hauria comès una agressió homòfoba a l'Eixample de Barcelona

     

    Els Mossos d’Esquadra detenen a Barcelona un home que hauria comès una agressió homòfoba contra una parella d’homes a l'Eixample de Barcelona. Els fets van passar el 19 de març, quan l'arrestat hauria increpat les víctimes mentre passejaven per un carrer cèntric de la capital catalana i les hauria insultat i amenaçat amb una navalla.

     

    El detingut, que no té antecedents policials, ha pogut ser identificat gràcies a imatges enregistrades a través de telèfons mòbils i també mitjançant les aportacions que han fet diversos testimonis.

  • 10:00

    Nova intoxicació alimentària en un restaurant de Girona

     

    L’Agència de Salut Pública de Catalunya investiga una toxiinfecció alimentària en un restaurant de Girona, que ha afectat 48 persones. Dos dels afectats han requerit ingrés hospitalari. Segons ha avançat el Diari de Girona, els afectats van iniciar els primers símptomes entre el 17 i el 24 de març, i tots coincidien en haver fet algun àpat al restaurant. Tots tenien febre alta, vòmits, diarrea i dolor abdominal en diferents graus i van ser atesos en diferents centres de salut.

     

    Aquesta és la segona que intoxicació que es produeix a l’establiment. El mes de juliol n’hi va haver una altra amb 20 casos, quatre dels quals van haver de ser ingressats. Com a mesura cautelar, l’Ajuntament n’ha suspès l’activitat.

  • L'Ajuntament Figueres, multat amb 1.500 euros per tenir el pla de sequera caducat.

     

     

    La quantitat ja ha estat abonada i aviat presentaran un nou pla. L'Ajuntament de Figueres assegura que ja en disposava d'un, però del 2007. 

  • 9:18

    L'atur baixa en gairebé 3.000 persones en març a Catalunya. 

     

    Les contractacions de Setmana Santa, concretament del sector de l'hostaleria, han impulsat l'ocupació fins a xifres pràcticament rècord. El març es va tancar amb 210.440 nous contractes, el que suposa un increment del 14% respecte al mes de febrer. Així, el nombre total d'afiliats s'enfila fins als 3,6 milions, un 3,4% més que fa un any, i se situa als nivells més alts des que hi ha dades. A més, dels nous contractes, el 48% van ser indefinits.  

    Fruit de tot plegat, l'atur registrat a les Oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya ha baixat en 2.987 persones al març (-0,85%) i el nombre total de desocupats se situa en els 348.301. En l'acumulat de l'any les dades continuen sent també immaculades, amb un descens del 6,24% i 23.185 aturats menys.

  • 9:14

    A presó dos atracadors d'hotels acusats de 9 assalts amb arma blanca a establiments de Barcelona. 

     

     

    Detingut dos homes de 35 i 37 anys acusats d'haver comès nou atracaments violents en establiments de l'Àrea Metropolitana, des de principis d'any.

    Els arrestats tenen 43 detencions per delictes contra el patrimoni i van ser detinguts divendres passat, en el marc d'un dispositiu específic en què tres agents van resultar ferits, ja que els dos lladres s'hi van enfrontar violentament i van fer caure una motocicleta policial.

    Els arrestats haurien recaptat 10.000 euros fruit de la seva activitat i feien servir una motocicleta robada de gran cilindrada, duien roba fosca i un casc negre per no ser reconeguts i intimidaven les seves víctimes amb un ganivet de grans dimensions.

  • 8:54

    Rescaten els cossos de dos excursionistes de Barcelona morts quan feien el cim del Carlit, als Pirineus francesos. 

     

     

    Els dos homes, de 54 i 56 anys, es van veure sorpresos per una tempesta de neu.

  • 8:50

    Un incendi crema totalment un pis del Vendrell i quatre persones són ateses per inhalació de fum. 

     

     

    Un dels afectats ha estat traslladat a l'Hospital del Vendrell en estat menys greu.

  • 8:30

    Bon dia! Segueix les notícies d'última hora a Catalunya.