Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Carme Forcadell descarta tornar a la política institucional: "Ho vaig passar malament com a presidenta del Parlament"

  • L'expresidenta del Parlament considera que no ha fracassat la reforma del Codi Penal i assenyala la interpretació dels jutges
  • Carme Forcadell lamenta, però "entén" l'esmena de Junts als pressupostos: "Estem molt a la vora d'unes eleccions municipals"

Per
Cafè d'idees - Carme Forcadell: "Si es treu el consentiment, ERC votarà en contra"

L'expresidenta del Parlament i copresidenta de l'Assemblea de Dones d'Esquerra Republicana de Catalunya, Carme Forcadell, descarta tornar a la política institucional: "Ho vaig passar malament com a presidenta del Parlament". En una entrevista al Cafè d'Idees, Forcadell recorda que es pot fer política des de les entitats: "Tinc altres interessos i vull fer altres coses".

Forcadell creu que el Suprem intenta "corregir" el govern espanyol

La líder independentista considera que "no ha fracassat" la reforma del Codi Penal i posa d'exemple la derogació del delicte de sedició, però assenyala que la interpretació que n'han fet els jutges queda absolutament igual, tot i que s'ha eliminat el delicte: "Té un ànim venjatiu. La justícia està corregint al govern".

Forcadell assegura que la revisió de la condemna que ha fet el Tribunal Suprem dels quatre líders independentistes ha volgut "castigar al Govern" de Pedro Sánchez per la reforma del Codi Penal sobre els delictes de sedició i malversació: "S'han convertit en una instància política. Estan fent política".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Forcadell critica que els jutges responguin més a les "polítiques de dreta i extrema dreta" que a la composició del Congrés de Diputats. Carme Forcadell retreu al PSOE que la fiscalia ha fet la mateixa interpretació que els jutges Llarena i Marchena: "Ha fet la reforma, però sí que hauria hagut d'admetre que no controlava aquesta interpretació, que no controlava la fiscalia".

ERC hi votarà en contra de la reforma de la Llei del 'sí és sí', si s'elimina el consentiment

La copresidenta de l'Assemblea de Dones d'ERC, veu com un pas "enrere" reformar la llei del 'Només sí és sí' eliminant el consentiment: "Si es treu el consentiment, hi votarem en contra". Forcadell diu que abans de la Llei del "només sí és sí" era la víctima la que tenia la responsabilitat de mostrar l'agressió i ara, amb la llei la responsabilitat ha passat a l'agressor: "Si això es toca, anem enrere".

A favor d'aprovar els pressupostos amb el PSC

L'expresidenta del Parlament se sorprèn de l'esmena a la totalitat de Junts per Catalunya als pressupostos del 2023, però l'entén políticament com una decisió tàctica: "Estem molt a la vora d'unes eleccions municipals".

Forcadell recorda que la prioritat de Pere Aragonès era pactar els pressupostos amb Junts i la CUP, però "ha estat impossible" i argumenta que calia aprovar els comptes amb el PSC, perquè contenen més recursos que mai: "Hi ha molts diners per la Salut, la gratuïtat de P2. Mai no havien estat uns pressupostos que haguessin satisfet a tanta gent".

Laura Borràs no es pot considerar una "represaliada"

Forcadell considera que Laura Borràs no es pot considerar una "represaliada" perquè l'inici del seu judici està relacionat amb "unes irregularitats" i no amb l'1 d'octubre. Tot i això, Forcadell sí que qualifica de "desproporcionades" les penes de 21 anys d'inhabilitació que demana la fiscalia i creu que es deu al fet "que Borràs, és qui és".

En contra d’una llista cívica

Forcadell, expresidenta de l'ANC, no dona suport a la llista cívica de l'independentisme que proposa l'ANC perquè diu, Junts pel Sí ja va ser una llista cívica l'any 2015, i no va funcionar, no va aconseguir la majoria absoluta al Parlament: "Hem comprovat que aconseguim millors resultat anant per separat".

Ha reconegut que el moviment independentista està dividit i que els partits es concentren a "guanyar les eleccions", encara que considera que "la gent hi és i a la que hi hagi un projecte en comú, tornaran als carrers".