Enlaces accesibilidad
L'entrevista

José Montilla descarta que hi hagi un nou tripartit a l'horitzó

  • L'expresident de la Generalitat creu que el Govern podria fer un apropament a Junts
  • Montilla reconeix que els indults i la reforma penal tenen "un cost" pels socialistes
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - José Montilla: "No veig un tripartit a l'horitzó"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, descarta la formació d'un nou tripartit al Govern de la Generalitat "a curt termini" perquè no hi ha el mateix context que quan es va acordar aquesta fórmula amb Montilla com a president: "Estem en un altre moment. L'utilitzen com a element de distracció".

En aquest sentit, l'expresident destaca que un Govern com el tripartit requereix feina prèvia i "molta coincidència": "El Govern que vaig presidir no va perdre mai una votació al Parlament i va aprovar sempre el pressupost abans de final d'any".

Montilla descarta que l'acord de pressupostos amb els socialistes sigui la base per una nova majoria d'esquerres al Parlament i no descarta acords puntuals: "El PSC va guanyar les eleccions i va oferir des del primer moment pactar el pressupost per responsabilitat".

"Veig difícil que aguanti fins a finals de legislatura"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Montilla considera que s'ha fraccionat el mapa polític català i que l'eix nacional ha predominat des del 2012. Montilla posa en dubte que ara agafi el relleu un eix d'esquerres perquè "ERC ni està en condicions de fer una proposta d'un govern d'esquerres, ni un pacte de legislatura".

Montilla considera que des que es va trencar la majoria que va fer president a Aragonès "ERC de moment guanyen temps" mentre se celebren les eleccions municipals el maig: "Veig difícil que aguanti fins a finals de legislatura".

"ERC continua tenint una certa por a Junts"

Montilla no descarta tampoc un apropament d'Esquerra Republicana de Catalunya cap a Junts a mesura que avanci la legislatura perquè els republicans només comptem amb 33 diputats: "No descarto que acabin refent ponts amb Junts. Continuen tenint una certa por a Junts".

L'expresident diu que té dubtes sobre el futur d'ERC i li recorda que cadascú "és presoner de la seva història" en referència al procés català. En aquest sentit, creu que ERC no trencarà amb aquesta història tan recent i descarta un Govern d'esquerres: "En un futur no ho sabem, però a curt termini no".

"Junqueras està fora de la presó en gran part gràcies als socialistes"

L'expresident de la Generalitat ha qualificat de tremendament injustes les paraules del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, quan va dir que els socialistes s'encetaven les mans d'aplaudir l'empresonament dels líders independentistes. Montilla recorda que Junqueras està fora de la presó "no diré que és gràcies només als socialistes i al Govern espanyol, però en gran part sí". Montilla ha destacat que malgrat que aquestes acusacions, "els vots del PSC seran benvinguts perquè hi hagi pressupost a Catalunya".

"Els indults tenen un cost per Pedro Sánchez"

Montilla assegura que els indults i la reforma del Codi Penal tindran "un cost" pels socialistes: "Té un examen aquest any i no sé si això ha anat molt bé a les Espanyes". Assenyala que les enquestes indiquen que tindrà un cost electoral pels socialistes i que hi ha gent "que no ho entén" però argumenta que governar és arriscar: "Vol dir que Sánchez ha guanyat molts vots?".

"L'acord de claredat no va enlloc"

Montilla considera que argumentar que la majoria de la població vol poder decidir com indiquen les enquestes "és fer una mica de trampa": "Si pregunta si volen que s'abaixin els impostos, seran més que hi estaran a favor".

L'expresident de la Generalitat s'oposa a un referèndum perquè no és legal i divideix i aposta per una reforma de l'Estatut: "El PSC vol el màxim d'autogovern per Catalunya i compartir-ho amb Espanya. Hi ha camins per explorar".

Amb relació a la proposta d'Esquerra per un acord de claredat, Montilla diu que és una mesura tàctica que no va enlloc: "Entenc que ERC ha de cobrir el flanc que tindrà amb Junts. Ho entenc com a mesura tàctica, però això no va enlloc".