Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Bargalló: "Amb el diàleg no arribarem a la fita"

  • L'exconseller d'Educació critica que els jutges marquin els canvis: "No forma part de la jurisdicció del TSJC fer percentatges"
  • Josep Bargalló: "Qualsevol fricció excessiva entre independentista perjudica l'independentisme"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Josep Bargalló: "Amb el diàleg no arribarem a la fita"

L'exconseller d'Educació, Josep Bargalló, critica que la justícia decideixi sobre les polítiques en educació a Catalunya, en referència al 25 % del castellà a les aules. Bargalló defensa que el problema sobre la llengua a l'escola seguirà "fins que l'Estat no marqui clarament el model o fins que el sistema judicial no vulgui fer política" i considera "tirar pilotes endavant" la llei de Política Lingüística que es va aprovar al Parlament: "La llei és una eina per donar resposta fins que el TS s'inventi un altre camí".

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Bargalló ha assegurat que el castellà ha estat sempre curricular, com també ho han estat l'anglès o el francès: "A partir dels anys 80 sempre hi ha hagut alguna assignatura en algun curs que es feia en castellà". A més, assenyala que l'Estat no ha tingut "prou valentia" per "plantar-se" amb el català a l'escola: "Estem on estem perquè el govern del PP va fer un recurs i el govern del PSOE no el va voler retirar".

Els percentatges són competència dels pedagogs

Els canvis en educació hi han de ser sempre, diu el conseller, i defensa que els percentatges no són competència dels jutges sinó dels pedagogs: "Els constitucionalistes utilitzen la justícia perquè el Departament no sigui autoritat educativa".

L'exconseller d'Educació diu que és correcte haver deixat clar en el Decret llei i en la Llei que el conseller és la màxima autoritat: "Els jutges han pres el camí de no sentenciar contra el conseller, sinó contra el director del centre, perquè saben que la direcció és més feble".

"Amb el diàleg no arribarem a la fita"

Sobre el diàleg entre l'Executiu central i el Govern de la Generalitat, Bargalló creu en el diàleg com a necessitat de mostrar la disposició dels independentistes a dialogar: "No crec que el diàleg acabi de manera positiva perquè l'Estat espanyol no té la cultura". En línia, Bargalló diu que no podran arribar enlloc si algú creu que no han dialogat i reclama "armar-se de raons" perquè no els acusin de no voler dialogar malgrat considerar que "amb el diàleg no arribarem a la fita".

L'exconseller considera que hi haurà fricció entre els partits independentistes, si bé creu que la fricció "no ha de ser excessiva" entre independentistes "perquè perjudica l’independentisme".

No veu Junts per Catalunya com un adversari

Sobre la posició del partit de la coalició de Govern, Bargalló diu que a Junts per Catalunya li costa acceptar que ha perdut l'hegemonia que tenia Convergència i Unió: "Quan has estat acostumat a tenir hegemonia, quan la perds, et pots descontrolar una mica, has de posar-te a lloc". Descarta que Junts per Catalunya sigui el seu adversari polític: "Si parlem de política, el meu gran adversari polític és el TSJC".