Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Toni Comín: "Aragonès sap que el seu camí no porta a la independència"

  • L'eurodiputat de Junts intenta no generar expectatives amb relació al seu retorn a Catalunya
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Toni Comín: "El camí que Aragonès proposa no porta a la independència"

L'eurodiputat de Junts per Catalunya i vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, ha titllat a Pere Aragonès d'"ingenu" perquè "el camí que proposa" no porta a la independència: "Si veu que no hi porta, és una gran hipocresia o una gran ingenuïtat".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La2 i Ràdio 4 , Comín defensa "el mandat de l'1 d'octubre" i diu que els qui estan compromesos amb culminar la independència s'hi han de perdre "uns anys per la ingenuïtat del president".

Amb relació a la taula de diàleg, Comín creu que podria servir per aconseguir algun avenç per acabar amb la repressió, però no per fer la independència.

"No volem generar expectatives amb el retorn a Catalunya"

Toni Comin assegura que no s'han plantejat tornar a Catalunya, com va fer Meritxell Serret, perquè creu que el Tribunal Suprem no els deixaria "en llibertat", a diferència a les condicions en què va tornar l'altra consellera: "Serret tenia la possibilitat de quedar en llibertat".

Comín diu que intenten no generar expectatives amb relació al seu retorn a Catalunya: "El 2023 sortiran les últimes sentències i veurem quines possibilitats hi ha de tornar lliures a casa nostre".

Per una altra banda, s'ha mostrat confiat que podrà mantenir la seva acta com a membre del Parlament Europeu, tot i que l'Eurocambra no hagi pogut validar les seves credencials.

Junts a l'acord del català a l'escola

Comín ha garantit que Junts estarà a l'acord a través d'un decret llei des del Govern per defensar la llengua catalana juntament en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), soci de Govern. Sobre la negociació de la via parlamentària per a la reforma de la Llei de Política Lingüística, Comín considera que els dos partits del Govern català s'han posat d'acord, els Comuns "sembla que sí" i el suport que "està més en l'aire" és el del PSC i la CUP, però amb condicionants: "El consens a qualsevol preu no, l'objectiu no és el consens per si mateix en aquest cas és protegir la llengua, no una de les llengües".

"Defensa el català com a única llengua vehicular"

Comín diu que l'objectiu de la nova llei del català ha de ser protegir la llengua, que ha de ser l'única considerada com a vehicular: "No és una manera d'arraconar el castellà, sinó l'única de protegir el català".

Nova llei de política lingüística gairebé enllestida | Laura Herrero

El també vicepresident del Consell per la República ha anat més enllà i ha posat en dubte el compromís del PSC "amb la democràcia" per haver donat el seu suport a l'aplicació del 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia: "Ha donat suport al 155 i fa ple de coses incompatibles amb un compromís sencer amb una democràcia europea".