Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ada Colau proposa limitar els creuers i estudiar un peatge urbà

  • L'alcaldessa de Barcelona assegura que plantejarà a la Generalitat i l'Estat la regulació de les Balears
  • Colau garanteix que serà el seu darrer mandat i que no s'eternitzarà a la política institucional.
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Ada Colau: "No m'eternitzaré en la política institucional"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encetat el debat sobre la regulació dels creuers a Barcelona de cara al proper mandat. Entrevistada per Gemma Nierga al Cafè d'idees de Ràdio 4 i La 2, ha mostrat la seva voluntat d'establir una limitació d'un model que considera que "no és sostenible" i que genera una sensació de "col·lapse" a la ciutat. La cap del consistori de Barcelona defensa que el 40% dels creueristes que arriben només s'estan quatre hores i això fa que es concentrin al centre.

Colau també ha recordat l'impacte pel que fa a la contaminació, i d'aquí que es plantegi "fer més passos" en un context d'emergència climàtica, posant l'exemple de l'experiència de les Balears. "Proposaré a la Generalitat i a l'Estat un debat seré i amb dades perquè alguna mesura de limitació de creuers s'ha de tenir", ha avançat.

En aquest sentit, ha recordat que només al maig han arribat al port de Barcelona 125 creuers. En el cas de les Balears l'acord suposa una limitació de tres embarcacions al dia i que només una d'elles sobrepassi els 5.000 passatgers.

En tot cas, Ada Colau celebra el fet de recuperar la normalitat turística: "La ciutat ho necessitava". Ara bé, ha insistit en la necessitat d'intentar controlar temes com el del lloguer d'habitacions turístiques i ha criticat la decisió de la Generalitat de liberalitzar-ho creant "una porta per darrere".

Peatge urbà?

En paral·lel, l'alcaldessa de Barcelona ha recordat que el trànsit rodat és el que més contamina. Per aquest motiu ha plantejat la necessitat d'adoptar altres mesures que no només la de les Baixes Emissions: "No n'hi ha prou, hem de cuidar la salut dels nostres ciutadans".

Per Colau la idea d'instaurar un peatge urbà és una bona idea i ha recordat que "més de la meitat dels vehicles venen de fora de Barcelona". A més, ha lamentat que la Generalitat estigui anant lenta a l'hora d'adoptar solucions i l'ha instat a accelerar la creació de zones d'aparcament a l'entrada de la ciutat.

No eternitzar-se a la política institucional

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa la seva decisió de repetir com a candidata de Barcelona en Comú de cara a les eleccions municipals de l'any vinent. Considera necessari optar a un tercer mandat per poder consolidar el projecte de ciutat iniciat. "Dos mandats és el mínim per poder portar a terme els projectes", ha assegurat, alhora que ha recordat que "les repeticions electorals i la pandèmia ho han aturat tot" i, per tant, necessita més temps.

En tot cas, Colau ha deixat clar que aquest seria, en cas de victòria els seus darrers 4 anys: "No em vull eternitzar a la política institucional". En aquest sentit, ha apuntat que "tothom s'hauria de plantejar que estar dècades a les institucions no és bo".

Crítiques a ERC pel cas Pegasus

L'alcaldessa barcelonina no s'ha estalviat crítiques a ERC, i en especial a líder dels republicans a l'Ajuntament, Ernest Maragall, pels seus atacs relacionant-la amb les escoltes del CNI durant la formació de l'actual acord de Govern. Colau ha assegurat que ha retret al mateix plató del Cafè d'Idees al portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, la seva actitud. "Només se m'acut que ha començat la campanya electoral", ha advertit alhora que ha reclamat "calma, no tot s'hi val.

"Maragall va dir coses molt grosses que un professional polític hauria de saber que no s'han de dir", ha afegit alhora que ha acusat els republicans d'alimentar "el soroll mediàtic i les Fake News"

Els vots de Valls

Encara amb relació a la polèmica per les negociacions en la formació del govern municipal, Ada Colau ha reivindicat el seu "dret a ser alcaldable" i ha rebutjat totalment l'existència d'un pacte amb Manuel Valls per rebre el seu suport. "Amb Valls no vam fer cap pacte i això s'ha demostrat després. Jo tenia tot el dret d'optar a ser alcaldable" ha dit.

Ara bé, la cap del consistori a Barcelona ha tancat la porta a qualsevol suport "directe o indirecte" de Vox per obtenir l'alcaldia. "Hem de reforçar les polítiques socials perquè no hi hagi un caldo de cultiu que alimenti l'extrema dreta" ha afegit Ada Colau.

El retorn de Joan Carles I

Ada Colau exigeix al rei emèrit que doni explicacions per les seves presumptes irregularitats fiscals. Durant l'entrevista al Cafè d'Idees s'ha mostrat taxativa a l'hora de dir que "Vull que torni, però per donar la cara i explicacions". En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona ha recordat que el seu retorn "encara afebleix més la legitimitat de la monarquia".