Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jordà veu "clar" que s'arribarà a un acord per la Política Lingüística

  • La consellera d'Acció Climàtica reconeix dubtes sobre si hi haurà neu al Pirineu l'any 2030 per fer-hi uns JJ.OO. d'hivern
  • Teresa Jordà: "Si tenim menys creuers, tindrem menys gent. Però també menys contaminació"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jordà veu "clar" que s'arribarà a un acord per la Política Lingüística

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assegurat que s'acabarà signant un acord per la reforma de la Llei de Política Lingüística entre diversos partits polítics catalans: "Tot apunta que amb el PSC, En Comú Podem, Junts i ERC. Tant de bo també amb la CUP".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La2 i Ràdio 4, Jordà ha defensat que és important "com més consens, millor" per tal de tirar endavant la normativa legal que volen impulsar per tal de blindar el català a les aules.

Aragonès confia a trobar una resposta conjunta a la sentència del 25% | Laura Herrero

Una energètica pública, a la tardor

Teresa Jordà avança que "en pocs mesos", cap al "setembre o octubre" la Generalitat de Catalunya posarà en marxa una nova energètica pública sense "vocació comercialitzadora": "L'objectiu és generar energia". D'aquesta manera, Jordà assegura que amb aquesta empresa pública la Generalitat vol arribar a crear aquesta energia neta en infraestructures o llocs "on un privat no ho faria perquè no li surt a compte". Tot i això, Jordà ha admès que "contemplen" que pugui ser comercialitzadora.

"Veiem amb bons ulls el parc eòlic marí"

La consellera d'Acció Climàtica diu que el projecte de parc eòlic marí a la Costa Brava depèn de l'Estat perquè supera els 50 Gigawats: "Ho veiem amb bons ulls si es fa bé". Diu que es tractaria de construir "uns 80 molins". Jordà diu que les queixes que ha rebut el projecte "també són per manca d'informació" i que el projecte pot suposar la producció del 45% de l'energia de comarques gironines: "Volem aire condicionat, llum, tot no pot ser. Canviarà el paisatge? Doncs una mica sí".

Teresa Jordà explica que a l'última reunió amb la ministra homòloga del Govern espanyol li va reclamar que inclogués criteris de compensació i que el territori "no són un munt d'hectàrees". Jordà afegeix que el que cal canviar és el sistema elèctric espanyol: "Està bé recomanar, però l'administració ha de fer els deures".

"Menys creuers són menys turistes i menys contaminació"

Sobre la repercussió de l'arribada de creuers a la ciutat, la consellera diu que ha de pagar més qui més contamina, però adverteix sobre els efectes negatius de posar traves als creuers: "Si tenim menys creuers, tindrem menys turistes. També menys contaminació". Jordà ha recordat que ara estan desplegant la Llei que incorpora un impost al CO₂ que afectarà els creuers, perquè són una font de contaminació important: "Qualsevol regulació d'aquestes ha de ser amb bastant consens".

"No ho sé si hi haurà neu el 2030"

Jordà reconeix dubtes sobre si hi haurà neu al Pirineu l'any 2030, coincidint amb uns hipotètics JJ. OO. d'hivern i diu que és un projecte que el govern "se'l va trobar" i que pot ser una oportunitat per a aquest Govern: "Què passarà amb la línia de Renfe R3. Qui els organitza és el COE, no? Potser ens milloren la connectivitat". De totes maneres, el Govern de la Generalitat, assegura, té molts plans pel Pirineu "amb JJ. OO. o sense" i es pregunta si deixarà d'haver-hi JJOO al món?: "Intentem a veure què aporta el Govern i la gent del territori que voti".