Enlaces accesibilidad
Lluita per la llengua

JxCat ignora l'últimàtum d'ERC, PSC i Comuns per blindar el català al Parlament

  • La Generalitat espera concretar els propers dies el decret per "preservar el model d'escola" a Catalunya
  • PSC, ERC i comuns donen 24h a JxCat per arribar a un acord sobre el català al Parlament
  • Junts reitera que no se sumarà a la reforma de la llei de política lingüística, però s'ofereix a negociar "alternatives"

Per
JxCat ignora l'últimàtum d'ERC, PSC i Comuns

El Govern de la Generalitat està ultimant un decret llei que exclou percentatges de llengües en l'ensenyament a les aules catalanes, i que atorga a la Conselleria d'Educació la responsabilitat de donar el vistiplau als projectes lingüístics dels centres.

Mentre que en el Parlament ERC, PSC i comuns esgoten el termini de 24 hores per a aconseguir acostar a JxCat al consens per a impulsar una normativa legal per a blindar el català, en paral·lel el Govern treballa en un decret llei que permeti protegir els centres educatius i els seus projectes lingüístics enfront de les resolucions judicials que els obliguen a impartir un 25% de classes en castellà.

Presenten recurs

El Govern recorre la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà. La Generalitat ha presentat un recurs d'interposició en què es demana que es deixi sense efecte l’ordre judicial fins que es resolgui.

El gabinet jurídic de la Generalitat considera que els denunciants - Assemblea per la Llengua- no tenen legitimitat i no representen a la ciutadania, tenint en compte la jurisprudència del Suprem. Mentre no es resolgui el recurs, el Govern demana que s'aturi l'ordre d'aplicar la sentència, tenint en compte que el curs a més està acabant.

L’executiu català assegura que la modificació de la llei de política lingüística acordada amb ERC, PSC i comuns, també s'està ultimant, cap de les vies són excloents, però assegura que el marge és curt.

Reforma de la llei de política lingüística

Junts replica a ERC, PSC-Units i comuns que no se sumarà a la reforma de la llei de política lingüística, però s'ofereix a negociar "alternatives". La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha avançat que "difícilment" es trobarà en 24 hores un consens.

ERC s'obre a negociar, però avisa Junts que el temps "s'esgota". La portaveu d'ERC al Parlament, Raquel Sans, ha assegurat aquest dimarts a la tarda que estan disposats a esperar més temps per intentar que "tothom se senti còmode".

Paral·lelament, els comuns han afirmat que en el pròxim ple blindaran el català a l'escola "amb JxCat o sense JxCat". "Aquesta situació la podríem haver resolt fa dos mesos i ara no estaríem en temps de descompte", ha criticat la líder d'ECP, Jéssica Albiach, que ha dit que respondre-hi abans hauria estalviat a la comunitat educativa "dos mesos d'incertesa".

Per la seva banda, el diputat de la CUP-NCG Xavi Pellicer ha denunciat que la reforma de la llei de política lingüística "toca de mort" el model d'immersió lingüística i ha exigit a ERC, PSC i comuns que retirin la proposta.

Contràriament, el líder del PSC, Salvador Illa, ha avisat que seria "un error" perdre el consens pel català, després que JxCat s'hagi despenjat de l'acord al Parlament. Afirma que les sentències: "S'han de complir".

El portaveu parlamentari de Cs, Nacho Martín Blanco, ha qualificat la proposta de reforma de la llei de política lingüística que proposen ERC, PSC i comuns de "bunyol jurídic" i ha avisat que no té "cap mena de viabilitat". En roda de premsa al Parlament, ha advertit que aquesta modificació no dona compliment a la sentència i ha argumentat que a la proposta de text no s'hi explicita aquest percentatge. En aquest sentit, ha insistit que si passat el termini donat pel TSJC no s'acaba fent una segona assignatura troncal en castellà, aniran als tribunals. Per la seva banda, Vox també estudiarà portar la llei de política lingüística al TC si s'aprova la reforma i la veu com "un engany més".

Decret llei

Junts ha suggerit un decret llei per "deixar en mans" del departament d’Ensenyament la validació dels projectes educatius dels centres per aplicar la sentència del TSJC que imposa el 25% del català a l'escola.