Enlaces accesibilidad
Llengua

El Govern impulsa una consulta pública prèvia al decret sobre el règim lingüístic a les escoles

  • L'executiu se suma a les mobilitzacions contra la sentència de la comunitat educativa
  • Sindicats de docents i Educació s'emplacen a continuar negociant el dijous
  • El conseller ha proposat que el 2024 hi hagi menys d'un 10% d'interins a la plantilla educativa

Per
El Govern impulsa una consulta pública

Aquest divendres farà dos mesos des que el TSJC va comunicar a la Generalitat que havia d'aplicar el 25% de classes en castellà.

El Govern obre una consulta pública prèvia a l'elaboració del decret que regula el règim lingüístic | Lourdes Gata

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha dit que no aplicarà percentatges en l’aprenentatge de llengües i ha obert una consulta pública prèvia a l'elaboració del decret que regularà el règim lingüístic educatiu. Aquest decret serà l'instrument jurídic que desenvolupi el títol segon de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), sobre règim lingüístic i es preveu que podrà estar en marxa d'aquí uns 8 o 12 mesos.

Cambray destaca que l'objectiu de la nova normativa per regular l'ús de les llengües és "enfortir" el model d'escola catalana i dotar de més seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres. El termini per complir la sentència acaba divendres i la consulta prèvia durarà un mes.

D'altra banda, ha anunciat que el Govern se suma a les mobilitzacions d'aquest dimecres contra la sentència.

Educació es reuneix amb els sindicats per evitar la vaga d’ensenyament

El Departament d’Educació s'ha reunit aquest dimarts amb els sindicats convocants de la vaga d’ensenyament per evitar les dues que queden pendents per als dies 29 i 30 de març. Sindicats de docents i Educació s'emplacen a continuar negociant el dijous després de no haver arribat a cap acord.

Aquesta ha estat la primera reunió negociadora entre totes dues parts després de les tres jornades de vaga de la comunitat educativa durant la setmana passada. Fins ara, els sindicats consideren “insuficients” els gestos del Departament d’Educació, com la possibilitat que les escoles que ho demanin puguin ajornar l’aplicació del nou currículum el curs vinent, o que hagin reculat en el nou sistema d’avaluació.

Aquest matí el conseller ha proposat també que el 2024 hi hagi menys d'un 10% d'interins a la plantilla educativa. La consolidació del professorat és una de les moltes demandes dels sindicats.

Què diu la sentència del 25 % en castellà?

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que l’ús del castellà a les escoles catalanes és “residual” i obliga la Generalitat a garantir que com a mínim un 25 % de les classes hauran de ser en castellà. El TSJC remarca a la resolució que a més de l’ensenyament de la llengua oficial, s’haurà d’incloure íntegrament almenys una altra matèria o assignatura no lingüística de caràcter troncal.

A Catalunya, ja hi ha 35 aules on actualment s'aplica aquest 25% en castellà. És el cas d'una classe de l'escola de Canet de Mar, on s'aplica cautelarment. 28 famílies del centre han presentat una demanda on s'oposen a aquesta decisió.