Enlaces accesibilidad
S'entrega al TS

Meritxell Serret torna de Brussel·les i el Suprem la deixa en llibertat

  • L'alt tribunal la cita a declarar el 8 d'abril i determina que s'enfronta a un delicte de desobediència però no de malversació
  • Serret, que ja és al seu poble natal, Vallfogona de Balaguer, va creuar la frontera per Euskadi la nit de dimecres

Per
L'informatiu - Serret s'entrega al Suprem i anirà al Parlament a recollir l'escó

L'exconsellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha tornat per sorpresa de Bèlgica i s’ha personat a Madrid voluntàriament davant el Tribunal Suprem. L'alt tribunal ha decidit deixar-la en llibertat i l'ha citat pel 8 d'abril. S'enfronta a un delicte de desobediència, que podria comportar la inhabilitació per càrrec públic fins a dos anys, però no de malversació.

Torna per recollir l'acta de diputada

El Suprem fins ara no ha responsabilitzat el Departament d'Agricultura de pagaments per organitzar l'1-O. Serret va marxar a Brussel·les al 2017. Ara ha anunciat la seva intenció de tornar a Catalunya per recollir l'acta de diputada del Parlament i "continuar la lluita política contra la repressió".

L’exconsellera ha explicat que la seva acció respon a la voluntat de "mantenir la lluita contra la repressió contra l’independentisme i a favor de l’autodeterminació, fent política des de Catalunya i mirant d’obrir camí a la resta d’exiliats polítics". Serret sabia que el seu retorn "implicava riscos" però ha manifestat que la decisió ha estat "molt meditada". "Penso que és la decisió correcta i el pas lògic en la meva lluita per contribuir a posar fi a la repressió contra l’independentisme de l’estat espanyol"

Processada per desobediència però no malversació

El Tribunal Suprem recorda que l'exconsellera d'Agricultura està processada per la seva possible implicació en la declaració unilateral d'independència del 2017. Tot i que inicialment va ser processada pels delictes de malversació de fons públics i de desobediència, ara el tribunal determina que podria decaure el delicte de malversació. I és que, segons apunta, fins ara no s'ha atribuït al departament que encapçalava Serret pagaments concrets per organitzar el referèndum de l'1-O.

Els processats que han estat jutjats en la mateixa situació que l'exconsellera han estat condemnats per un delicte de desobediència, que només implica multa i inhabilitació, i absolts del delicte de malversació, que comporta presó. Per aquest motiu el Suprem argumenta que no hi havia una euroordre contra Serret. En canvi, sí que hi havia una ordre nacional de detenció per continuar el procediment contra ella.

Serret torna al seu poble natal

L’exconsellera ha estat rebuda amb aplaudiments en el seu retorn al seu poble natal, Vallfogona de Balaguer, a Lleida. Serret estava a Euskadi des de dimecres quan va creuar la frontera de nit. La seva família desconeixia l’operació que segons algunes fonts només va revelar a Oriol Junqueras. Tampoc n’estaven al corrent ni Carles Puigdemont ni la resta de fugits a Bèlgica.