Enlaces accesibilidad
Espionatge

Ofensiva catalana perquè Sánchez aclareix el CatalanGate al Congrés

Per
Els partits independentistes reclamen que Sánchez comparegui al Congrés

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, EH BILDU, el BNG, Más País i Compromís han demanat la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre el CatalanGate.

Aragonès amenaça l'estabilitat

El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, va viatjar a Madrid aquest dijous per reunir-se amb els partits víctima del presumpte espionatge.  Al vespre, encara a Madrid, advertia en una entrevista a 'La noche en 24 horas' de TVE que si no s’assumeixen responsabilitats sobre aquest tema el govern de Pedro Sánchez “podria arribar a caure”.

La setmana vinent podrem veure si de les paraules es passa als fets. Hi ha ple al Parlament, i al Congrés es votarà el pla de xoc contra les conseqüències de la guerra. Primera prova de foc, sobretot, per Esquerra Republicana.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la visita al Congrés dels Diputats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la visita al Congrés dels Diputats cropper

Els socis d'investidura també reclamen que compareguin el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, i altres càrrecs com la directora del CNI, Paz Esteban. Una petició que s'afegeix a la de la comissió d'investigació, a la que també s'ha sumat Podemos.

Marlaska nega la relació amb Pegasus

Precisament, Marlaska ha negat aquest mateix divendres que “el ministeri de l’Interior, la Polícia Nacional i la Guardia Civil” hagin tingut accés “en cap moment” al sistema d’espionatge Pegasus. En un contacte informatiu a Ribeira, a la Corunya, ha defensat que el seu Govern “compleix estrictament la llei” i “ni ha convingut, ni negociat amb l’empresa titular del sistema”.

De moment, qui es queda al marge és el soci de Govern, Unidas-Podemos, que evita aclarir si se sumaran a la petició perquè Sánchez aclareixi el presumpte espionatge a líders independentistes catalans amb el programa Pegasus.

A una visita a la fàbrica d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha apel·lat al diàleg: "Avui més que mai, diàleg, diàleg i diàleg". Díaz ha assegurat que el cas d'espionatge conegut com a CatalanGate són d'una "enorme gravetat" i que l'executiu central donarà explicacions a través de la titular de Defensa.

El PSC reclama intel·ligència

Tot plegat després que els grups independentistes al Parlament registressin ahir una declaració de la qual el PSC ha quedat al marge, segons els socialistes pel relat sobiranista. Insisteixen que l'executiu central no ha espiat. La portaveu a la Cambra, Alícia Romero, ha reclamat “la intel·ligència necessària” per no trencar ponts després dels avenços fets per recuperar el diàleg i “no distreure’s” de la feina que tenen al davant.

Geis també apunta a la Diputació

Per la seva banda, després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, advertís al Cafè d'Idees sobre la possibilitat de trencar el pacte amb el PSC sobre la Diputació de Barcelona en l'estratègia de trencar les relacions amb els socialistes, aquest divendres ha estat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, qui ha criticat obertament l'acord de Junts per Catalunya.

Geis ha reconegut en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona es va fer "de la pitjor de les maneres possibles". La consellera apunta que l'acord es va fer amb manca de transparència "no és el millor dels escenaris possibles" i recorda que es va fer quan JxCat no existia com a partit. Geis diu que el seu posicionament era fer pactes amb altres forces independentistes i reclama una estratègia a llarg termini.