Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laura Borràs: "No és el moment de només demanar explicacions"

  • La presidenta del Parlament pressiona ERC: "Com pots dialogar amb qui t'espia?"
  • Borràs aposta per un "trencament de relacions" i acabar amb el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Laura Borràs: "No és el moment de només demanar explicacions"

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, incrementa la pressió sobre ERC. L'insta a trencar relacions amb l'Estat després del CatalanGate i "posar-lo en crisi" abandonant els suports al PSOE al Congrés o aparcant els JJOO d'hivern.

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Borràs assenyala l'executiu espanyol com el responsable de l'espionatge amb el programari Pegasus: "Si hi ha un Govern interessat a saber què fan els independentistes és el govern d'Espanya". En aquest sentit, adverteix que hi ha "proves forenses" que són els estats els qui compren aquest programari i, per tant: "no és el moment de demanar només explicacions".

"Com pots dialogar amb qui t'espia?"

Laura Borràs es pregunta "com pots dialogar amb qui t'espia? Espiar és tot el contrari a dialogar" i per això reclama trencar tots els ponts i no només "congelar" les relacions amb el govern de l'Estat. La presidenta del Parlament recorda que el pacte de govern amb Esquerra preveia que hi havia d'haver un replantejament si fracassava la taula de diàleg i considera que estem en aquest moment: "Som aquí. Hem de passar a una altra fase".

Per Borràs "hi ha d'haver un punt d'inflexió perquè el cas no surti gratis" i d'aquí que proposi "fer entrar l'Estat en crisi". Diu que es parla molt de la taula de diàleg, però "no hi ha hagut feina, només fotografies".

La presidenta del Parlament planteja, en aquest sentit, portar també el trencament de relacions a la candidatura dels JJOO d'hivern, perquè hi hagi una "reacció" o "sotrac".

"Donar suport a un Estat que compra el programari espia no és de franc. Hem de prendre consciència d’on son els aliats i els adversaris"

Borràs ha incrementat, així les critiques sobre ERC per haver donat suport als pressupostos de l'Estat advertint que "han servit per comprar aquest programari". La presidenta del Parlament diu que tant el PP com el PSOE actuen de la mateixa manera per defensar la unitat d'Espanya: "No hi ha uns més bons i uns més dolents, usen les mateixes eines".

Pactes com el de la Diputació de Barcelona ens porten a normalitzar el que no és normal

En aquest mateix sentit, Laura Borràs aposta per trencar el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona: "jo aquest pacte no l'hauria fet mai" i diu que hi havia un acord per a fer coalicions als municipis "amb unes instruccions molt clares per fer aliances i no es va respectar". Borràs afegeix que els acords municipals es va acabar traslladant a la Diputació de Barcelona, un ens supramunicipal que ha generat una lògica de pactes que ha qualificat de nefasta.

"Durant molt de temps, he estat abstencionista"

Amb relació a la seva candidatura a la secretaria general de Junts per Catalunya, Borràs insisteix en el seu "compromís" amb el partit i recorda que va entrar en política de la mà de Carles Puigdemont: "Durant molt de temps, he estat abstencionista. Mai vaig votar a Jordi Pujol". Borràs diu que té una bona relació amb Jordi Turull i que espera parlar d'unitat, integració i no de pugnes. Laura Borràs valora el paper de Jordi Sánchez que deixarà el lideratge de Junts considerant que han estat moments molt convulsos i no ha volgut valorar si havia estat efímer.