Enlaces accesibilidad
L'entrevista

David Bondia: "No té sentit que Glòries provoqui tants problemes"

  • El síndic de Greuges de Barcelona proposa espais regulats per a botellades
  • Bondia demana posar el focus en les excepcions de la Zona de Baixes Emissions
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - David Bondia: "No té sentit que Glòries provoqui tants problemes"

El síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, considera que "no té sentit" que la reobertura del túnel de Glòries després de les obres i la supressió d'un carril generi "tants problemes" com les cues que s'han produït els primers dies per entrar a Barcelona per la Gran Via. Bondia ho ha emmarcat en una situació de "densitat viària com cada dia en hora punta". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el síndic barceloní assegura que, de moment, no han arribat queixes ciutadanes sobre el funcionament a l'ens que vetlla per la ciutat.

L'obertura d'entrada a la ciutat pel túnel de Glòries posa fi a set anys d'obres, però el síndic avança que Barcelona patirà un any d'obres, canvis i repercussions en la mobilitat. Per això, Bondia demana a l'Ajuntament que informi la ciutadania.

Proposa espais regulats per botellades

El síndic defensa regular les botellades a Barcelona per reduir l'afectació als veïns buscant "conjugar dos drets: el dret a lleure i el dret al descans". Per això, Bondia confia que l'Ajuntament de la ciutat acceptarà algunes de les seves propostes, com ara regular alguns espais, obrir els centres cívics o els pavellons esportius: "Podríem trobar un altre model d'oci que no passi pel consum d'alcohol".

Els botellots han existit sempre

Confia a arribar a aquesta regulació perquè creu que les seves propostes estan en línia amb les paraules del conseller d'Interior que diu que "regular i controlar era una de les mesures".

"Hi ha d'haver excepcions molt clares a la zona de baixes emissions"

Sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que afecta el centre de Barcelona, el síndic de Greuges de Barcelona diu que la majoria de queixes rebudes tenen relació amb persones sancionades o que no s'ha acceptat les raons per entrar a la ciutat "per anar a l'hospital o per portar mercaderies".

Bondia demana posar el focus en aquestes "excepcions", perquè assegura no s'han tingut en compte a l'hora de sancionar o bé perquè l'Ajuntament no els ha acceptat en caràcter retroactiu. Així i tot, defensa la ZBE per ser una mesura positiva per reduir la contaminació.

"Tenim moltes queixes per la brutícia"

Ara bé, hi ha dos temes que engloben la majoria de reclamacions i protestes que arriben al síndic són per les targetes de mobilitat i per la brutícia i la situació dels contenidors: "S'han de plantejar millores a la salut pública i a la brutícia".

Una altra de les queixes més habituals és per problemes relacionats amb la seguretat: "Ciutat segura no és només la ciutat policial. El concepte de seguretat ha de ser molt més ampli". De totes maneres, Bondia alerta que els ciutadans es queixa molt, però que no acaben en queixes formals.

El Síndic no pot ser algú vinculat a un partit polític

Sobre l'elecció del seu càrrec, Bondia també ha proposat millores: "No pot ser una decisió exclusivament política".