Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Marta Vilalta: "Hi ha hagut males interpretacions de l'acord"

  • La secretària general adjunta i portaveu d'ERC reconeix que no es va explicar inicialment l'acord de política lingüística
  • Marta Vilalta: "Estem descontents amb què no se celebri la taula de diàleg"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Marta Vilalta: "Hi ha hagut males interpretacions de l'acord"

La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, reconeix que hi ha hagut "males interpretacions" per "no haver explicat bé" inicialment l'acord de política lingüística i la defensa com a "resposta" a la sentència del 25 % del castellà a l'escola que va dirigida al departament i no als directors d'escola.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, Vilalta assegura que la voluntat d'ERC és trobar una manera d'"ampliar consensos": "Si hi ha dutes, incerteses... estem oberts a trobar aquest espai per trobar de millorar", ha dit enviant un missatge a tots els partits que vulguin sumar-se. "L'acord hi segueix sent", ha sentenciat.

En aquest sentit, la portaveu d'ERC ha demanat "que es deixin de dir mentides o malinterpretar" modificacions legislatives com la de la Llei de política lingüística.

"Estem descontents. No s'hi valen excuses"

Vilalta ha mostrat el seu "descontent" amb la taula de diàleg. "Ens hagués agradat celebrar la reunió al gener. Si no s'ha reunit, no és per la part de les ganes o voluntat catalana. Massa vegades hem trobat excuses o 'ara no toca' per part del govern de l'Estat", assegura, però admet que la realitat actualment és complexa per l'Executiu central amb l'esclafit de la guerra a Ucraïna.

La portaveu d'ERC assegura que s'està treballant i espera que la taula es faci "aviat", alhora que critica que el Govern central no ha fet cap proposta. En aquest sentit, ha assegurat que ERC es replantejarà el suport al govern de l'Estat, si l'executiu no manté la via de la negociació i la taula de diàleg.

Vilalta ha assegurat que aquesta qüestió ha generat un gran debat dins del partit, però que ja es va resoldre amb el suport del 96 % de la militància a mantenir la via de la negociació.

Vilalta acusa Junts de "fer sortir l'espantall del tripartit"

Davant l'ombra que planeja d'una possible aliança entre els partits d'esquerres a Catalunya en cas que el Govern català perdi suport, Vilalta ha descartat un pacte d'ERC amb el PSC i els Comuns. A més, ha acusat Junts de "fer sortir l'espantall del tripartit".

"Si hi ha algun pacte important amb el PSC, és el de la Diputació", ha dit Vilalta en referència al pacte que manté Junts amb els socialistes en aquesta institució.

A més, ha volgut recalcar que les relacions amb el PSC s'han centrat en "converses obertes i negociacions" per a renovació d'òrgans, però que mai formaran part d'un pacte legislatiu perquè no comparteixen la mateixa "visió de país", tot i que no ho descarta totalment en el cas que el PSC "canviés com quan estaven a favor del dret a decidir".

Vilalta creo que "no és comparable" el cas de Borràs amb el de Serret

La política republicana ha assegurat que ERC encara no ha decidit el seu posicionament en cas que el jutge obri judici oral a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per presumpta prevaricació i malversació, però considera que "segurament s'haurà d'aplicar el Reglament del Parlament".

Vilalta ha assegurat que el cas de Borràs "no és comparable" amb el de l'exconsellera Meritxell Serret, perquè el Tribunal Suprem ha descartat la malversació i envia la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un delicte de desobediència.