Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Niño Becerra: "Les elèctriques no tenen la culpa del preu del MWh"

  • El Catedràtic d'Estructura Econòmica detalla el cost de la guerra: "El doble que els fons Next Generation"
  • Santiago Niño Becerra sosté que l'única forma d'abaixar la inflació és incrementar la productivitat
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Niño Becerra: "Les elèctriques no tenen la culpa del preu del MWh"

El catedràtic d'Estructura Econòmica de l'IQS-Universitat Ramon Llull, Santiago Niño Becerra, desvincula a les companyies elèctriques de l'augment del preu del megawatt i el relaciona amb la decisió de la Comissió Europea d'apostar per a les energies renovables: "La culpa és de la Unió Europea, les elèctriques no en tenen la culpa". Per a Niño Becerra, països com Alemanya o Holanda volen que l'energia sigui cara, perquè així s'afavoreixen les inversions en energies verdes: "Espanya no ho vol perquè és un país pobre".

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Niño Becerra assegura que tot això passa perquè les elèctriques es deuen als seus accionistes i no se'ls pot demanar que redueixin el cost de l'energia reduint beneficis.

"La guerra tindrà un cost absolutament brutal per a Europa"

Sobre la guerra a Ucraïna, Niño Becerra considera que tindrà un cost "absolutament brutal" per Europa i calcula que costarà entre 1,5 i 2 bilions d'euros. Això representarà, segons l'economista, "el doble del que preveuen els fons Next Generation", el s que va aprovar la UE per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

L'expert diu que hi ha tres efectes de la invasió d'Ucraïna que marcaran la situació geoestratègica a nivell mundial: la destrucció del país, el vessant humà i la reconfiguració del poder al món: "Rússia s'alinearà amb la Xina i Europa queda a les mans dels EUA".

L'economia patirà per les sancions econòmiques a Rússia i despeses paral·leles

Niño Becerra diu que l'economia patirà per les sancions econòmiques que s'estan aplicant a Rússia i també per les despeses paral·leles que suposarà atendre als refugiats més el cost de l'armament que s'envia a Ucraïna.

"La despesa que suposa la guerra es pagarà amb més endeutament"

El catedràtic d'Estructura Econòmica recorda que quan va començar la guerra ara fa un mes, Espanya ja tenia una inflació del 7,4 % i que la despesa que suposarà, s'haurà de pagar, en la seva opinió, amb més endeutament: "O bé surt d'un calaix o s'apugen impostos o es retalla despesa o s'incrementarà el deute públic que tots haurem de pagar".

Segons les seves previsions, augura que la inflació acabarà l'any en l'11 o 12 %, mentre que la negociació salarial entre sindicats i patronal es parla d'una pujada de salaris del 3%,  el que significarà una pèrdua de poder adquisitiu: "O a les bones o a les dolentes caldrà conformar-se en tenir molt menys".

Gastar millor i perseguir el frau fiscal

La recepta de Santiago Niño Becerra per a Espanya passa, per una banda, per gastar millor i recorda l'estudi de l'Institut d'Estudis Econòmics que diu que es malgasten 60 mil milions d'euros cada any.  En segon lloc, creu que cañ perseguir el frau fiscal que representa entre 60 i 90 mil milions d'euros: "Trauria bastants diners. Per què no passa?".

Ens volen tenir calmats

L’economista aposta per una economia que es dirigeix cap a tres eixos en el futur: la renda bàsica universal, la legalització de la marihuana i l’accés a oci gratuït: "Ens volen tenir calmats".