Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Javi López: "Putin ha demostrat que és una amenaça per la democràcia i l'estabilitat al món"

  • L'eurodiputat socialista és partidari a guanyar més autonomia europea en Defensa respecte als Estats Units
  • Javi López: "Hem de ser capaços de desconnectar-nos de Rússia. La pregunta és a quin ritme"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Javi López: "Putin ha demostrat que és una amenaça per la democràcia"

L'eurodiputat del grup socialista a Brussel·les, Javi López, no s'ha mossegat la llengua a l'hora de desqualificar el president rus, Vladímir Putin. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'eurodiputat ha deixat clar que ha demostrat que "és una amenaça per la democràcia i l'estabilitat al món".

López defensa que a Brussel·les es viu la guerra d'Ucraïna com "una guerra a Europa" i que "la Unió Europea (UE) ha estat a l'altura". En aquest sentit, argumenta que, tal com va dir Josep Borrell, Vladímir Putin vol convertir Ucraïna en la Síria europea: "Veiem bombardejos sobre edificis civils, hospitals, assassinats a periodistes". Per l'eurodiputat socialista, són una evidència que s'estan cometent "crims de guerra". Ara bé, considera que "s'ha d'anar per pams".

López es mostra prudent a l'hora de plantejar-se fer un pas més implicant-se directament en la guerra. Adverteix que Europa i els Estats Units volen ajudar a Ucraïna, però sense entrar en "conflicte directe" amb Rússia perquè podria desencadenar una lògica propera a la tercera guerra mundial.

A favor d'augmentar la despesa militar

L'eurodiputat socialista defensa l'augment de la despesa militar a Espanya fins al 2% del PIB, com ha plantejat l'OTAN: "És una mesura adient a la situació i del món actual. És un compromís de tots els membres de l'OTAN". López és partidari de guanyar més autonomia europea respecte als Estats Units i l'OTAN: "Què hauria passat amb Trump? Potser hi ha més 'Trumps' al futur. I hauríem d'estar preparats".

L'eurodiputat del PSC al S&D també reclama més fermesa europea: "Europa potser som herbívors en un món de carnívors".

"Hem de desconnectar-nos de Rússia”

D'altra banda, López demana una reflexió sobre la dependència energètica europea. En aquest sentit, reclama que Europa elimini la "necessitat" que ara es té del gas i del petroli rus: "Hem de ser capaços de desconnectar-nos de Rússia. La pregunta és a quin ritme".

Primer els tribunals i després la política

Amb relació a les possibles relacions dels líders del "Procés" amb líders russos, Javi López recorda que va ser el Parlament Europeu qui va relacionar l'independentisme català amb Rússia en un informe que es va aprovar amb el suport de 555 eurodiputats: "Ho creu el Parlament Europeu, i així ho explicita l'Informe europeu sobre ingerències russes".

López també creu que els líders del Procés a l'estranger han de seure davant d'un tribunal: "No seria just amb els polítics que han assumit la responsabilitat dels seus actes, tractar-los igual que als que han fugit".

López creu que la política "ha d'utilitzar les seves eines" després que s'asseguin davant d'un tribunal.

"La nostra proposta és un canvi de l'Estatut"

Javi López, defensa decidir el futur de Catalunya "dins del marc de la llei". L'eurodiputat del PSC al S&D aposta per mecanismes existents com modificar l'Estatut d'Autonomia per resoldre el conflicte català: "Catalunya ja decideix el seu futur quan vota a les eleccions municipals, autonòmiques, al Congrés. El referèndum el podem fer sobre un canvi a l’Estatut".

L'eurodiputat socialista assegura, precisament, que la política del govern de Pedro Sánchez ha contribuït a abaixar el suport a la independència, en oposició als governs del Partit Popular.