Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joan Tardà: "Agraeixo la rotunditat de Rufián. Va reblar el clau"

  • L'exportaveu d'Esquerra al Congrés ha defensat les paraules de Rufián sobre les seves polèmiques declaracions vinculant Junts i contactes amb russos
  • Joan Tarda demana al PSC que empenyi al PSOE a convocar la taula de diàleg
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Joan Tardà: "Agraeixo la rotunditat de Rufián. Va reblar el clau"

L'exportaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha expressat el seu suport a les polèmiques declaracions del portaveu del partit republicà al Congrés, Gabriel Rufián, sobre els contactes de Junts per Catalunya amb l'intent de dialogar amb agents russos: "Rufián va reblar el clau". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Tardà considera que Oriol Junqueras "no hi havia actual amb suficient contundència", quan van aparèixer les primeres informacions sobre les possibles relacions amb el Kremlin.

El republicà ha qüestionat a la reacció del líder de Junts, Jordi Sánchez, que ha qualificat de "poc encertada".

Tardà creu que el Govern espanyol vol convertir la taula en una "comissió bilateral prèmium"

L'exportaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, acusa el PSOE de tenir "por" i que no s'atreveixi a convocar la taula de diàleg i "fer el primer pas". El republicà creu que reformar l'Estatut, recuperar la part que va eliminar la sentència del Tribunal Constitucional, o bé una singularitat per a Catalunya són algunes de les propostes que podria posar sobre la taula el PSOE: "Els indults i la investidura de Pedro Sánchez ja estan amortitzats, ara els socialistes els hi toca fer la primera jugada".

Tardà creu que el PSOE es resisteix a fer una primera jugada perquè "hauran de pagar penyora" i per això diu, intenten deixar la taula de diàleg de costat i "engreixar" la comissió bilateral per convertir-la en una "comissió bilateral prèmium".

"El PSC hauria d'empènyer al PSOE a convocar la taula de diàleg"

Joan Tardà reclama als socialistes catalans a empènyer al PSOE a convocar la taula de diàleg: "No haurà d'acceptar que el PSOE faci escarafalls". L'exportaveu dels republicans diu que l'esquerra espanyola només podrà governar si s'entén amb els independentistes catalans i altres forces perifèriques.

Tardà ha defensat que seria un "immens error" que es deixés de donar suport al Govern espanyol tot recordant que hi haurà "moltes dificultats en el procés de negociació.

El procés ha estat molt ric, perquè ha estat molt cívic

Joan Tardà ha qualificat de "bestiesa" les declaracions de l'exconsellera Clara Ponsatí a aquest programa quan va dir que "La independència és tan important com per valer una vida: "Jo vaig dir: 'Vagi passant, immolis'". Tardà ha recordat que ERC ha dit reiteradament que ni la unitat d'Espanya, ni la independència de Catalunya valen una sola mort.

L'exdiputat diu que "la mort d'una persona" és un concepte metafòric i afirma que cal construir la independència democràticament, "intentant fer seure al govern espanyol a negociar".

Joan Tardà, exportaveu d'Esquerra al Congrés en una entrevista al 'Cafè d'idees'

Joan Tardà, exportaveu d'Esquerra al Congrés en una entrevista al 'Cafè d'idees' RTVE Catalunya

"Encara es creuen que tenen el patrimoni del nacionalisme català"

Durant l'entrevista Tardà ha reiterat que des de sectors del nacionalisme català es critica a ERC perquè "no accepten que governin els fills de la minyona". Els acusa de no acceptar que "l'hegemonia independentista està transitant cap al republicanisme". "A Junts no els cau la cara de vergonya? Creuen que tenen la patent del patrimoni del nacionalisme", ha dit Tardà qui els ha retret que acusin el republicanisme de "botifler i traïdor".

En aquest sentit, també ha criticat els pactes entre Junts i el PSC com el pacte de ferro amb el PSC a la Diputació de Barcelona i a molts Consells Comarcals i, considera que l'objectiu d'aquests acords és que "ERC no tregui massa el cap".