Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pablo Iglesias: "Sánchez no té cap pla per a Catalunya"

  • L'exvicepresident del Govern considera que el PSOE menteix i traeix amb el seu nou posicionament amb el Sàhara
  • Iglesias critica l'"absolut silenci mediàtic" d'alguns mitjans sobre els "crims de guerra" comesos per l'exèrcit d'Ucraïna
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Pablo Iglesias: "Sánchez no té cap pla per a Catalunya"

L'exvicepresident del Govern i exministre, Pablo Iglesias, assegura que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no té cap pla per a Catalunya", ni "què posar damunt la taula de diàleg" entre els Governs central i català per resoldre el conflicte polític. En aquesta línia, l'exvicepresident segon del govern sosté que els membres del PSOE tenen opinions divergents sobre el model d'Estat a Catalunya, València o Balears: "Tenen problemes per parlar de la plurinacionalitat".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, no ha desprestigiat la taula de diàleg. "És un avenç enorme", ha valorat sobre l'espai de diàleg entre executius dels últims mesos, tot i que reconeix que "no s'han produït grans avenços".

Han deixat Feijóo fer un míting a la Moncloa

Iglesias també ha criticat el PSOE per la reunió d'aquest dijous entre el president del Govern i l'acabat d'estrenar líder de l'oposició, Alberto Nuñez Feijóo. Considera que "blanqueja" al nou líder del Partit Popular (PP), "deixant-li fer un míting a la Moncloa" i considera que això li facilita que guanyi les eleccions i governi amb la ultradreta.

El PSOE "traeix" i "menteix" amb el Sàhara

L'exvicepresident del Govern també ha carregat contra el Govern sobre el gir de l'executiu sobre el Sàhara. Iglesias acusa el Partit Socialista d'haver "mentit" sobre el seu posicionament sobre el Sàharai. "Crec que Sánchez s'equivoca", ha advertit Iglesias i ha recordat que el dret d'autodeterminació del Sàhara en el seu programa electoral del 2019 i ara s'ha desdit: "A més comprometen la posició de l'Estat espanyol i traint els acords de Madrid de 1991".

L'exlíder de Podemos alerta a Sánchez que el Marroc no renunciarà mai a les seves reclamacions de Ceuta i Melilla perquè tenen la clau de l'aixeta de la immigració: "El PSOE creu que el Marroc és l'antidisturbis d'EU." L'exdirigent de Podemos diu que el canvi de rumb ha empitjorat les relacions amb Algèria i que cap força política al Congrés li ha donat suport.

"Tenim un CGPJ okupa"

Iglesias també ha titllat d'"okupa" la situació del Poder Judicial per la manca de renovació dels seus càrrecs. Critica la "situació d'il·legitimitat" en la que es troba l'estament judicial a Espanya pel retard en la renovació del Consell General del Poder Judicial.

L'exlíder de Podemos ha recordat una conversa privada amb Pedro Sánchez en què l'hauria avisat que els jutges del CGPJ anaven en contra d'ell i ha mostrat l'impacte que li va causar assabentar-se: "Que el president et digui que van per tu, em va impressionar".

"Hauria d'haver deixat la successió en mans de Podemos"

Pablo Iglesias ha fet autocrítica per haver assenyalat a Yolanda Díaz com la seva successora al capdavant de Podemos: "No tinc clar que fes el que era correcte, hauria d'haver-ho deixat en mans dels partits i organitzar primàries, hauria estat el més democràtic. Potser em vaig equivocar".

Iglesias diu que té la intuïció que si s'hagués deixat la decisió en unes eleccions de les formacions "qualsevol candidat de Podemos hauria arrasat" i potser Yolanda Díaz se n'hauria desentès: "Jo entenia que havia de ser Yolanda. La gent jutjarà".

"Absolut silenci mediàtic als crims de guerra d'Ucraïna"

Sobre els crims de guerra que s'estan denunciant al conflicte a Ucraïna, Pablo Iglesias critica l'"absolut silenci mediàtic" en alguns mitjans de comunicació sobre els "crims de guerra" comesos per l'exèrcit d'Ucraïna i diu que genera una enorme desconfiança: "Nosaltres hem analitzat la massacre de Butxa, i apunta a crims de guerra de l'exèrcit rus. Però quan hi ha crims de guerra d'Ucraïna, hi ha un gran silenci mediàtic".

Ataquen a la teva família, els fills, el pare, la teva companya

Iglesias que presenta el seu nou llibre Verdades a la cara en el qual explica les seves vivències del seu pas pel Govern: "Jo vaig callar menys vegades de les que eren prudents". Unes accions, que segons ell, van ser la causa de l'assetjament i les manifestacions que va patir a les portes de casa seva: "El problema és quan ataquen a la teva família, els fills, el pare, la teva companya. És un missatge per a tothom que digui les coses com jo".