Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joan Ignasi Elena: "No ens aixecarem mai d'una taula de diàleg"

  • El conseller d'Interior diu que Pedro Sánchez ha de respondre pel #CatalanGate: "És el responsable polític"
  • Elena explica que el ministre Grande-Marlaska hauria atribuit les escoltes al CNI
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Joan Ignasi Elena: "No ens aixecarem mai d'una taula de diàleg"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reclama respostes i assumpció de responsabilitats pel cas de l'espionatge als líders del moviment independentista conegut com a #CatalanGate. Elena assenyala que el govern espanyol té "el deure" d'esclarir el suposat espionatge que fins ara, "només havia estat detecta a la Unió Europea a Polònia i Hongria", o en cas contrari "difícilment podran seguir donant el seu suport".

Ara bé, Joan Ignasi Elena manté que el Govern "mai" s'aixecarà d'una taula de diàleg" malgrat que "el govern espanyol ha tirat una bomba al mig".

"Difícilment" continuaran donant suport al govern central

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, el conseller d'Interior apunta directament a Pedro Sánchez com "el responsable polític de donar resposta a aquesta situació" i que el conjunt del govern central ha de sentir-se interpel·lat pel presumpte espionatge.

Elena ha anat una pas més enllà de la "congelació" que ahir anunciava el president Pere Aragonès i diu que "difícilment" continuaran donant suport al govern central si no s'investiga l'espionatge: "O hi ha conseqüències, o la confiança ha desaparegut. La confiança està deterioradíssima".

Diu que el silenci de Salvador Illa és "inquietant"

El conseller d'Interior critica el "silenci clamorós" del PSC davant del #CatalanGate i especialment el silenci del cap de l'oposició, Salvador Illa del que diu és "inquietant".

Marlaska atribueix les escoltes al CNI

Joan Ignasi Elena ha explicat que el ministre Fernando Grande-Marlaska li va dir fa una setmana que creia que no hi havia hagut les escoltes, però que era una competència d'Intel·ligència, que no depenien del Ministeri de l'Interior. "Tampoc és que sigui molt tranquil·litzador".

Per tant, donat que el CNI depèn del Govern, Elena ha advertit que si l'executiu espanyol "ho sabia, és gravissim i sinò també". Creu que Sánchez hauria d'estar "molt, molt, enfadat i preocupat" si desconeixia el cas. En aquest sentit, el conseller d'Interior ha recordat que les escoltes amb el programari Pegasus estan pensades perquè els Estats investiguin a terroristes o narcotraficants "no als adversaris polítics".

"El PSC és l'ala dreta del PSOE en temes de seguretat"

Joan Ignasi Elena retreu la posició del PSC amb la "reforma de la Llei Mordassa" i lamenta que no s'avanci amb la seva modificació: "Lamentablement, el PSC és el màxim defensor de la llei mordassa. És una llei pròpia de l'Hongria d'Orban, perquè persegueix la dissidència".

Elena s'ha defensat de les crítiques de Ramon Espadaler a la inacció dels Mossos d'Esquadra a l'hora d'aplicar la llei: "Els Mossos continuen aixecant actes i després l'estament judicial és qui aplica les sancions". Joan Ignasi Elena diu que donarà explicacions al Parlament el pròxim 4 de maig.