Enlaces accesibilidad
Pressupostos

Darrera proposta del Govern per evitar l'esmena a la totalitat de la CUP

Per
Darrer moviment del Govern per evitar l'esmena a la totalitat de la CUP

Aquest divendres han començat les assemblees de la CUP per debatre i votar si s'oposen a la tramitació dels pressupostos de la Generalitat. Les negociacions continuen, i el Govern no posa terminis. En un darrer intent, ha traslladat a la CUP un document amb diverses mesures - algunes incloses en la llei d'acompanyament dels comptes aprovada aquest dijous- però els anticapitalistes continuen mostrant insatisfacció. Davant la possibilitat que no hi hagi acord, el PSC continua allargant la mà.

Aparcar el Hard Rock

El Govern vol evitar el rebuig de la CUP als pressupostos, i fa un darrer esforç per seduir-la amb noves propostes. La darrera novetat ha estat el compromís de no invertir en el projecte BCN World (Hard Rock) als comptes de l'any que ve, i no tirar endavant la candidatura pels Jocs d'Hivern fins que no s'hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022. A més, el nou document inclou la retirada de la Generalitat de les causes contra manifestants si no se n'acredita l'autoria de les lesions.

L'anunci ja ha provocat preocupació en el sector economic del Camp de Tarragona. Temen que la Generalitat pugui descartar la milionaria inversió per establir el complex d'oci i joc a canvi de tenir el vot de la CUP i els Comuns als Pressupostos.

Preocupació en el sector econòmic del Camp de Tarragona | Francesc Ferrer

Rebaixar les ràtios a les aules

Una altra de les propostes que haurà d'estudiar la CUP és la de reduir les ràtios als cicles infantils i primària de manera progressiva de 25 a 20 alumnes per aula. D'altra banda, es planteja l’esperada modificació dels protocols dels antiavalots dels Mossos, la BRIMO, durant els desnonaments.

També en la llei d'acompanyament dels pressupostos aprovada aquest dijous per l’executiu català han inclòs el compromís d'internalitzar el 061. De moment, no es parla del 112. Sí que es mostra d'altres mesures com l'assistència jurídica per a les dones víctimes de violència masclista o l'ajornament a dos anys per pagar l'impost de successions.

La CUP acusa el Govern d'actuar d'API

Els anticapitalistes voldrien que es renunciés ja a presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern, i també que als pressupostos no hi hagués ni un euro pel Barcelona World. En declaracions al programa Faristols de Ràdio 4 la diputada Eulàlia Reguant ha acusat l'executiu català d'actuar com agent immobiliari amb la compravenda de terrenys pel Hard Rock.

Reguant replica Giró advertint que "La CUP no té pla B. El nostre Pla A és que hi hagi uns pressupostos que responguin al gir a l'esquerra i la necessitat d'un horitzó independentista pel país". Dubta que Aragonès superaria ara una qüestió de confiança: "Hi haurien bastants dubtes. Va començar citant Karl Marx i ha acabat desplegant part del programa de Foment. És una mica diferent l'inici 6 mesos després".

Deslliga l'acord d'investidura dels pressupostos: "Ho deslliguem. L'acord d'investidura no implicava una aprovació a cegues d'uns pressupostos fets per un Govern sense els compromisos als que es va comprometre el president de la Generalitat".

També hi ha molt per fer també en habitage, on demanaven mil milions, i n'obtenen 750. També en sanitat, perquè reclamaven el 25% per l'atenció primària i el pressupost es queda en el 17%. Més satisfacció pel que fa a ensenyament, amb el compromís de reducció de ràtios, començant per P3 i amb la gratuitat de P2.

Aragonès convençut de l’acord amb els cupaires

Els anticapitalistes ja han respost a aquest darrer oferiment. El consideren insuficient i llunyà, respecte a l'acord que es va segellar per investir Aragonès.

El president Pere Aragonès assumeix que hi ha marge de millora, però recordava aquest dijous a la CUP que s'inclouen els compromisos del pacte de la investidura. Diu estar convençut que "la voluntat de transformació del país passarà per sobre d’altres posicions".

En concret, l'executiu xifra en un 80% les mesures que estan en marxa del pacte d'investidura. Els cupaires consideren insuficient algunes mesures que els ofereix el Govern. Des d'aquest divendres i fins diumenge les assemblees de la CUP debatran si presenten o no esmena a la totalitat i durant dilluns se celebrarà la votació.

Illa adverteix que es pot trencar la majoria de la investidura

I davant la probabilitat que la CUP faci perillar els comptes, el PSC reitera que ells estan disposats a parlar-ne. Salvador Illa, en declaracions al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4, advertia que una esmena a la totalitat "suposaria trencar la majoria de la investidura" i reiterava la voluntat de facilitar la tramitació pressupostaria al Parlament.