Enlaces accesibilidad

La CUP decidirà el pròxim cap de setmana si dona suport als pressupostos

  • La formació convoca assemblees territorials per estudiar els comptes que el Govern aprovarà dimarts vinent
  • L'executiu català confia que tindrà prou suport al Parlament perquè entrin en vigor l'u de gener

Per
El Govern presentarà el seu projecte de pressupostos dimarts vinent

La CUP ha convocat assemblees obertes parlamentàries per als propers 12, 13 i 14 de novembre. Les reunions territorials i sectorials serviran per abordar la qüestió dels pressupostos de la Generalitat pel 2022 amb la militància. Els cupaires engeguen així el mecanisme intern per decidir si la CUP presenta o no una esmena a la totalitat als comptes del Govern, i si segueix negociant amb l'executiu o dona per tancada aquesta via i hi vota en contra. Segons indica la formació, les assemblees, que seran telemàtiques i presencials, tindran com a objectiu "debatre i analitzar la proposta de llei de pressupostos del Govern, la seva tramitació i l'acció política duta a terme per l'executiu des de l'inici de la legislatura".

Fins a tres votacions

Concretament, la CUP preguntarà a la militància si presenta una esmena a la totalitat i no possibilita la tramitació dels pressupostos o si s'absté. Són les dues opcions de la primera de les tres votacions que els anticapitalistes han previst per decidir la seva postura. Si a la primera votació s'imposa l'esmena a la totalitat, es preguntarà en una nova consulta si cal seguir negociant o s'acaba la negociació. En canvi, si surt abstenció, una tercera votació preguntarà si l'acord actual és insuficient o suficient per a l'aprovació definitiva.

El Govern diu que no hi ha pla B

El Govern manté el calendari previst perquè els pressupostos de la Generalitat vegin la llum el pròxim 1 de gener, i en els darrers dies ha deixat clar que la seva prioritat és pactar-los amb la CUP. Dimarts vinent el Consell Executiu aprovarà l’avantprojecte de llei dels comptes perquè pugui encetar-se el tràmit parlamentari i ja sap que aleshores no disposarà encara d'una majoria suficient per tirar-los endavant. Fonts del govern català asseguren que en els pròxims dies continuaran les negociacions amb els cupaires, i descarten de moment obrir-se a altres possibilitats, com ara acceptar la reiterada oferta del PSC perquè hi hagi pressupostos “tan aviat com es pugui”, tal com també reclamen els sindicats. L'executiu té garantits a hores d'ara 65 vots a favor dels diputats d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, però n'hi falten tres per arribar a la majoria absoluta. En cas que la CUP voti en contra, en tindria prou amb l'abstenció dels socialistes.

El president del Govern, Pere Aragonès, encapçala la reunió setmanal del Consell Executiu

El president del Govern, Pere Aragonès, encapçala la reunió setmanal del Consell Executiu ACN

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, reconeixia aquesta setmana que les converses amb els cupaires “són complexes”, sobretot després que la diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, alertés que veu “molt difícil” tancar un acord de manera ràpida. Els cupaires acusen els dos socis de Govern de “fer-se els sords” i insten a ERC i JxCat a reflexionar.

Es manté el calendari previst

La portaveu del Govern va assegurar dimarts que no tenen previst modificar la data de l’1 de gener malgrat les declaracions de Reguant, ja que els comptes es poden aprovar en el si de l'Executiu i continuar negociant amb els partits durant el tràmit parlamentari. "No es treballa a contrarellotge, però no ens podem encantar", va afegir Plaja.