Enlaces accesibilidad
Parlament

El calendari de les negociacions per aprovar els pressupostos

Per
El Govern apreta la CUP en la negociacio dels pressupostos

Una vegada entregat el projecte de Pressupostos del 2022 a la presidenta del Parlament, el Govern es proposa tancar un acord amb la CUP. Segons el calendari previst té pràcticament dues setmanes, fins al 22 de novembre per evitar que presenti una esmena a la totalitat i que els comptes hagin de retornar a Palau.

Durant la presentació del projecte, el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha mostrat convençut que la CUP avalarà els comptes, ja sigui votant-hi a favor o amb una abstenció: "A Catalunya hi haurà pressupostos. Pressupostos o pressupostos", tot i que ha evitat avançar si contempla la possibilitat d'aprovar-los amb uns altres socis com el PSC o els comuns abans que els cupaires decideixin si presenten una esmena a la totalitat.

"Ara com ara només ens hem assegut a parlar amb la CUP per moltes raons que ja saben. I tenim confiança que la CUP també veurà que són uns pressupostos als quals pot donar suport o abstenir-se. Inclouen moltes de les coses que hem anat parlant amb la CUP", ha mantingut.

El calendari

A partir del moment en què els comptes de la Generalitat són entregats al Parlament i publicats al Butlletí Oficial de la Cambra Catalana, s’obren 20 dies naturals per presentar les esmenes. Els grups tenen fins a les 10 del matí del 22 de novembre per presentar les esmenes a la totalitat. El debat per saber si es retorna el projecte se celebraria, així entre el 23 i el 26 de novembre. A la pràctica el Govern té dues setmanes per poder negociar amb la CUP o, si cal, amb l’oposició.

Si es compleix el calendari previst per Economia, el debat i la votació del Ple del Parlament se celebrarà la mateixa setmana de Nadal, segurament el mateix 23 de desembre. Tot i això sembla probable que algun grup de l’oposició acabarà demanant el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, el que podria allargar unes setmanes més els tempos, fins a finals de gener.

Les principals diferències amb la CUP

Les bases de la CUP decidiran aquest cap de setmana si bloquegen o no el primer examen dels Pressupostos. La cúpula del partit estima, de moment, en un 40% el compliment de l’acord d’investidura. El govern català s’ha compromès a estudiar els temes en qüestió per arribar al 50% que reclamen els anticapitalistes.

Entre els temes els cupaires qüestionen hi ha l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, la candidatura Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030, macroprojectes com el Hard Rock, però també que ERC i Junts rebutgessin la moratòria a l'ús de bales de foam i la falta d'acord sobre com avançar el procés independentista.

PSC i Comuns s’ofereixen "a canvi de res"

Davant el bloqueig de les negociacions amb la CUP, en les últimes setmanes el PSC ha estès reiteradament la mà al Govern per negociar els Pressupostos. Els socialistes veuen imprescindible que no es prorroguin els comptes de nou i fins i tot s’han ofert sense marcar condicions a canvi.

En la mateixa línia, davant la possibilitat que la CUP rebutgi els Pressupostos, els comuns han mogut fitxa i s'han ofert per negociar els comptes, com ja va passar el 2020.