Enlaces accesibilidad
Palau de la Generalitat

El nou Govern d'Aragonès pren possessió del càrrec

Per
Els 14 consellers del govern Aragonès prometen el càrrec
Els 14 consellers s'han fet una fotografia de família a la plaça Sant Jaume

Els 14 consellers s'han fet una fotografia de família a la plaça Sant Jaume EFE

Els 14 consellers del nou Govern han promès aquest dimecres els seus respectius càrrecs a Palau. La pressa possessió s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Els 14 consellers del nou Govern prometen el càrrec | Laura Herrero

Tots ells han promès el càrrec davant del president de la Generalitat que ha utilitzat la fórmula: "Prometeu complir fidelment les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?", sense fer esment ni a l'Estatut ni a la Constitució.

El nou vicepresident, Jordi Puigneró i la consellera de Presidencia, Laura Vilagrà, han estat els primers en assumir la seva nova responsabilitat. També ho han fet per aquest ordre Roger Torrent a Empresa i Treball, Tània Verge a Igualtat i Feminismes, Jaume Giró a Economia i Hisenda, Victòria Alsina a Acció Exterior i Transparència, Josep Gonzàlez-Cambray a Educació, Gemma Geis a Recerca i Universitats, Teresa Jordà a Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Maria Argimon a Salut, Joan Ignasi Elena a Interior, Violant Cervera a Drets Socials, Natàlia Garriga a Cultura i Laura Ciuró a Justícia.

Treballar per resoldre el conflicte i transformar la societat

En un breu discurs Aragonès ha demanat aquest al seu govern treballar "incansablement" per resoldre el conflicte amb l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia, i per impulsar la transformació que, al seu parer, necessita la societat catalana.

El president català ha celebrat que es comenci a donar forma a un equip que "obrirà una nova etapa" i els ha demanat que treballin per fer possible "la sacsejada" que el país necessita.

Compromís amb la plena llibertat de “presos i exiliats”

El cap de l’executiu ha proclamat d’altra banda el compromís del seu govern amb la “plena llibertat” dels “presos i exiliats”. Aragonès ha transmès confiança en els membres de l'executiu, ha recordat els presos de l'1-O i els dirigents independentistes a l'estranger.

Aragonès també ha destacat que hi ha més dones conselleres que homes, la qual cosa veu com una "mostra del compromís feminista" del Govern.

Argimon reivindica el lideratge de Vergés en el traspàs de cartera

Una vegada promès el càrrec, el nou Govern ha celebrat la primera reunió del consell executiu, celebrada de forma extraordinària en dimecres. El president català, Pere Aragonès, ha destacat el "bon clima i la complicitat" d’aquesta primera reunió.

Ja per la tarda els consellers han assumit les seves funcions. Han passat abans per la tradicional fotografia del traspàs de carteres. Entre les més simbòliques hi ha la de Alba Vergés qui ha entregat la carpeta de Salut al seu substitut. Josep Maria Argimon ha reivindicat el lideratge de Vergés en el que ha qualificat com a “l’època més difícil” pel departament.

De la seva banda, una de les cares noves, l’empresari Jaume Giró, ha recollit el testimoni de mans de l’exsecretari general d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos. Ha dit que “és la responsabilitat més alta a la que pot aspirar qualsevol ciutadà del país”. El fins ara secretari general d’Empresa i Coneixement, Jordi Cabrafiga, serà el número dos del Departament liderat per Giró.

L’exconsellera Meritxell Budó ha traspassat la cartera de la Conselleria de Presidència a la republicana Laura Vilagrà a qui ha aconsellat seguir el seu “instint” com exalcaldessa.

El nou conseller d’Educació, Josep Gonález-Cambray ha assegurat, en rebre el testimoni de Josep Bargalló que “posarà el millor de si mateix perquè els nens i joves tinguin cada dia una educació millorada i amb més igualtat d’oportunitats”.

De la seva banda, l'exconsellera de Justícia, Ester Capella, serà la nova delegada del Govern català a Madrid. Substituirà Gorka Knör. Aquesta tarda ha fet el traspàs de cartera a Lourdes Ciuró.