Enlaces accesibilidad
Diari de campanya

Els partits criden a votar a les eleccions de diumenge

  • ERC demana una victòria "contundent i històrica" que no doni alternativa
  • Sánchez reclama votar Illa per "trencar el cordó sanitari" de l'independentisme
  • Ciutadans apel·la al vot dels que se senten "abandonats" pel PSC i PP | Especial 14-F

Per
Crides de tots els partits a la mobilització del vot

La inèdita campanya del 14-F arriba a la seva fi. En els actes de tancament les principals forces que pugnen per la Generalitat han posat, com és habitual, "tota la carn a la graella" amb la presència dels seus principals líders. Els escenaris però, sí que han canviat i molt, mig buits, com ha estat la tònica aquestes dues setmanes, per les restriccions de la pandèmia. Sánchez, Casado i Iglesias han tornat a Catalunya per intentar acabar de mobilitzar el vot no sobiranista i, especialment, per alertar del perill que una alta abstenció caigui a la butxaca del front independentista. A l'altra banda, després del compromís de no pactar un Govern amb el PSC, s'insisteix en la crida a la participació perquè l'independentisme continuï sent majoritari al Parlament i així barrar el pas al 155 i a l'extrema dreta.

Els partits es llencen a convèncer els indecisos i mobilitzar els abstencionistes

ERC demana una victòria "contundent" que no doni alternativa

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha reclamat una victòria "rotunda", "ample", "contundent" i "històrica" que no doni alternativa i que l'única opció sigui un govern presidit pels republicans. Durant l'acte de final de campanya a les Cotxeres de Sants, Aragonès ha apostat per evitar que el candidat del PSC, Salvador Illa, pugui fer una "operació" amb Vox i governar el país. Precisament, els republicans s'han dirigit aquest divendres directament als indecisos advertint, en una carta signada pels seus principals dirigents, que una participació baixa facilitarà l'entrada de Vox i que cada vot independentista que es quedi a casa reforçarà el que anomenen bloc del 155.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la mobilització per aconseguir una victòria d'ERC: "Si nosaltres no ens hem rendit en la presó, menys us heu de rendir vosaltres davant una urna. Perquè l'urna són la nostra arma, la nostra eina i el nostre instrument". En el míting de final de campanya, davant unes 200 persones, ha fet un prec: "No us equivoqueu de vot aquest 14 de febrer. Perquè si us equivoqueu de vot retardareu aquesta esperança, aquest futur i aquesta república", i ha apel·lat a repetir les victòries electorals d'ERC dels anys 30.

llla: “Els vots del canvi que no vagin al PSC reforçaran el bucle del procés”

Darrer míting de campanya dels socialistes que busquen concentrar el vot no sobiranista. El candidat, Salvador Illa, ha reclamat tots els vots dels qui vulguin "passar pàgina" del procés, perquè els "vots del canvi" que no vagin al PSC diumenge que només serviran per "reforçar el bucle" sobiranista. Davant un públic reduït, l'exministre ha reivindicat que "el de diumenge és un vot importantíssim, decisiu" perquè Catalunya pugui sortir del "bucle decadent i divisiu" en el qual l'han empès els successius governs independentistes."Toca arromangar-se per doblegar la corba de la confrontació", ha subratllat.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanatm de la seva banda, el vot per al candidat del PSC per "trencar el cordó sanitari" que els independentistes han posat als socialistes. Sánchez ha qualificat l'acord signat pels independentistes de "pacte de la por, la foto de Colón de l'independentisme". "Val la pena llegir aquest paper, perquè no hi ha una sola raó, no hi ha un sol argument positiu. L'única cosa que diu és 'No. Mai. Mai de la vida pactarem amb Salvador Illa i amb el partit socialista" deia, alhora que advertia que aquesta és la seva proposta per a Catalunya: odi etern".

Borràs adverteix que el 14-F també és un "plebiscit intern" del sobiranisme

La candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, reconeix que un dels objectius de les eleccions del 14-F és arribar al 50% dels vots independentistes. És en aquest sentit que ha volgut alertar que els comicis de diumenge també són un "plebiscit intern" en el món sobiranista per decidir "com avançar" en el "procés". La presidenciable de JxCat ha advertit, d'altra banda, durant l'acte final de campanya que ha rebut "molts atacs des de l'odi i la deslleialtat" durant aquestes dues setmanes: "Tenen por de la nostra victòria", ha asseverat al Poblenou de Barcelona.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha cridat, mentrestant, a votar per Junts per a evitar un tripartit o un Govern de PSC "amb el suport de Vox, per activa o per passiva". Després de reiterar que aquestes eleccions estan entre Borràs o el candidat del PSC, ha criticat que els socialistes afirmin que volen governar per a tots els catalans: "Per quins catalans vol governar Illa? Serà pels que no ha enviat a la presó i l'exili, ni als jutjats".

Ciutadans apel·la al vot dels que se senten "abandonats" pel PSC i PP

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat, en el darrer acte de campanya de la formació taronja, el vot per a superar quatre anys més de procés independentista i ha apel·lat concretament als votants socialistes i populars: "Si et vas sentir abandonat pels Governs del PP i el PSOE a Madrid, vota Cs. Si et vas sentir defraudat per Montilla i Maragall, vota Cs. Si vols un partit que ho canviï tot, vota Cs". Arrimadas s'ha referit a tots aquells electors que no volen "multes lingüístiques" i que aposten per abaixar els impostos i ajudar a les pimes i autònoms. L’altre focus de Cs ha estat novament la corrupció "No vull ni la del 3% ni la del PSOE ni PP, ni la dels nous partits. Necessitem corrupció 0 i tolerància 0 amb la corrupció".

De la seva banda el candidat de la formació taronja, Carlos Carrizosa ha reclamat la mobilització el 14-F en favor de Ciutadans per arribar al Govern i "renovar Catalunya, que porta dècades com la joguina dels independentistes". Carrizosa ha enfatitzat que el vot de Cs val el doble, perquè representen les "polítiques assenyades i el dic de contenció del 'procés". "És l'únic vot que no decep al constitucionalisme", afegia i ha demanat a l'electorat constitucionalista "aprofitar l'oportunitat que el separatisme està dividit i frustrat, perquè moltíssimes persones es van creure les mentides que els deien els separatistes".

Albiach adverteix que votar al PSC i ERC pot portar a "repetir les eleccions"

Els comuns han triat Blanes pel seu tancament de campanya. La formació encapçalada per Jéssica Albiach presenta els comicis com un plebiscit entre el desgovern que és la repetició electoral o la presidència amb Laura Borràs o Joan Canadell i un Govern transversal, d'esquerres, que doni sortida social a la crisi i una taula de diàleg que és una oportunitat històrica". Albiach ha reclamat concentrar el suport en la seva formació el 14-F perquè, ERC i el PSC poden portar a una repetició electoral per "tossuts": "El vot a la resta de forces és una loteria".

També en aquesta darrera jornada de campanya, el líder estatal de Podemos, el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, ha volgut fer costat a la candidata d'En Comu Podem. Ha animat als catalans a "omplir les urnes de veritats" el proper 14 de febrer per a contrarestar als qui "defensen els seus privilegis" i contribuir a "millorar la democràcia".

Casado alerta contra un tripartit: "És igual el que signin, diguin o menteixin"

El president del PP, Pablo Casado, també ha volgut acompanyar al seu candidat a la presidència, Alejandro Fernández, en el tancament de campanya. Ho ha fet amb la mirada posada en primer lloc la participació. El temor a una alta abstenció i sobretot el factor Vox podrien fer perillar les opcions dels populars a recuperar el terreny perdut a les darreres eleccions. D’aquí que aquest divendres hagi concentrat els atacs en la formació d’Abascal, advertint que Vox “vol treure Espanya de la Constitució i la Unió Europea” i l’ha comparat amb la visió de l’expresident Puigdemont. “És exactament el mateix que demana Puigdemont! I per això comparteixen grup parlamentari” ha afegit.

En aquesta mateixa direcció, Fernández, ha emfatitzat la crítica a la ultradreta i avisa que per acabar amb el "separatisme" no s'ha de "substituir un nacionalisme per un altre" com pretén fer Vox: "Utilitzen els mateixos termes i diuen covards i traïdors als que no pensen com ells". Casado també ha dirigit, però, les mirades sobre una possible reedició del tripartit d'esquerres per captar el vot: "És igual el que signin, és igual el que diguin, és igual el que menteixin. Ja sabem com és el bé major per a ells: seguir en Moncloa".

Chacón (PDeCAT) demana el vot per "projectar el llegat" de Convergència cap al segle XXI

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que el vot al partit "val per tres", ja que serveix per consolidar la "majoria independentista", per tenir un "bon govern" i per "frenar la CUP" i impedir que torni a "condicionar" el pròxim Govern de la Generalitat. Al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, la candidata ha assegurat que el PDeCAT no és "cap escissió" de Convergència, sinó que reconeix el seu llegat i el "projectarà" cap al segle XXI.

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, també ha assegurat que el vot al partit servirà per avançar "de manera realista" cap a la sobirania, així com pel "bon govern" i per "aixecar" el país de la crisi. Mas també ha defensat la necessitat que el partit demòcrata estigui present al Parlament i ha afirmat que, si es vol aconseguir una Catalunya lliure, "no hi pot haver competicions" sobre quina formació "s'ho creu més".

La CUP es presenta com "l’única candidatura que suma a la independència totes les sobiranies"

La CUP ha demanat el vot per "frenar" l’entrada de Vox al Parlament, partit amb el qual la formació anticapitalista s’estaria disputant diversos escons. En un míting a Badalona, Sabater ha carregat contra els partits amb els quals es disputaria més votants, Junts per Catalunya, Esquerra i En Comú-Podem, i ha presentat la CUP com "l’única candidatura que suma a la independència totes les sobiranies". El número dos de la llista, Carles Riera, ha preguntat, en aquest sentit, a JxCat i ERC si "continuaran mercadejant amb el territori i els serveis públics posant-los en mans de les empreses de l’IBEX-35".

La CUP també ha carregat aquest divendres contra JxCat i ERC pel "paper actiu" que, considera, les dues formacions independentistes tenen en els desnonaments mitjançant el cos de Mossos d’Esquadra. "El govern s’ha de posicionar, no pot deixar sols els moviments socials que defensen el dret a l’habitatge", ha dit Sabater, i els ha instat a "triar bàndol".

Vox tanca la campanya amb centenars de persones cridant "a per ells”

Vox ha tancat la campanya electoral amb centenars de persones omplint la plaça Artòs de Barcelona, cridant "a per ells" i amb l'himne d'Espanya. Els assistents han cantat al final de l'acte "voti, voti, voti, separata qui no voti" i han aconseguit fer saltar damunt l'escenari tots els líders del partit presents: Garriga, Abascal, Buxadé i Ortega Smith. En el seu discurs, el president de Vox, Santiago Abascal, ha agraït l'esforç als seus seguidors i s'ha queixat que ha estat la campanya "més difícil" que ha fet mai un partit a Europa per les protestes diàries que han rebut. El candidat del partit, Ignacio Garriga, ha assegurat que a partir del 14-F les banderes espanyoles que omplien la plaça seran "a tots els ajuntaments i carrers".